Comisarii Garzii Financiare Bihor, membrii Sindicatului National al Finantelor Publice, au intrat in greva generala pe termen nelimitat, incepand de ieri de la ora 8:00.
Revendicarile sindicalistilor sunt protectia comisarilor GF in activitatea specifica desfasurata de prevenire si combatere a evaziunii fiscale; dotarea necesara pentru exercitarea sarcinilor de serviciu si plata orelor suplimentare; neaprobarea de ministrul Finantelor Publice a Statutului comisarului GF.
Conducerea SNFP pretinde ca statul roman, in speta Ministerul Finantelor Publice, este dator fiecarui comisar in parte, pentru orele suplimentare efectuate in ultimul an, cu suma de 50 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, statul nu isi plateste cum se cuvine lucratorii.
Ionut Cos (foto), liderul SNFP din cadrul GF Bihor, ne-a declarat, ieri, ca revendicarile au fost negociate la nivelul GF si la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, concentrandu-se intr-un proiect de act normativ numit Statutul Comisarului GF, act normativ impus de Legea 132/2004 privind organizarea si functionarea GF.
Proiectul legii privind acest statut a fost aprobat in urma negocierii, de catre Adrian Cucu, comisarul general al GF, de Sebastian Bodu, presedintele ANAF, si de Doina Dascalu, secretar de stat in cadrul MFP. Singurul care nu si-a dat acordul este ministrului MFP, Sebastian Vladescu.
"La actiunea noastra se solidarizeaza si sindicalistii din cadrul celorlalte institutii subordonate MFP. De asemenea, avem sprijinul colegilor nostri care activeaza in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Avand in vedere numeroasele probleme cu care se confrunta intregul personal al finantelor publice, precum si lipsa de preocupare de care au dat dovada toti ministrii care s-au perindat in decursul anilor la conducerea ministerului, consideram ca nu este departe ziua in care toti lucratorii MFP se vor solidariza", a precizat liderul de sindicat al GF Bihor.
In cadrul institutiilor bihorene toti comisarii sunt membri in SNFP, in afara comisarului-sef. In cursul zilei de ieri, acestia au sistat orice activitate, toti comisarii au ramas in birouri, iar acest lucru se va intampla in fiecare zi, pana la semnarea statutului comisarului. Imediat ce acesta va fi semnat de seful Fiscului, greva generala va inceta.
In mod normal, daca activitatea GF va fi paralizata mai mult timp, cel care va suferi cel mai mult va fi bugetul statului. De asemenea, nemaiexistand munca de tren, se poate da apa la moara evazionistilor, care pot "lucra" nestingheriti.