Curtea de Apel Galati a decis ieri sa formeze doua dosare ce vizeaza legalitatea grevei declansate pe platforma siderurgica si exceptia de neconstitutionalitate invocata de Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor.

Solutia asteptata de siderurgisti in legatura cu protestul declansat in data de 14 aprilie in Combinat s-a amanat pentru 2 iunie. Tribunalul a decis intr-o prima faza ca greva este nelegala pe motiv ca organizatorii nu au urmat procedura prealabila aplicabila in astfel de situatii si nu au asigurat minimul de personal la unitatile cu foc continuu din Combinat.

La ultimul termen de judecata administratia ArcelorMittal Galati a raspuns la recursul Solidaritatii, care sustine ca Tribunalul i-a incalcat dreptul la aparare, inmanandu-le citatiile cu o ora inainte de judecarea procesului si nepermitandu-le sa studieze toate actele din dosar.

In jurul actiunii de protest initiat de Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor s-a creat un intreg circ care a culminat cu un miting de protest organizat in ziua de 1 mai, cand siderurgistii si-au mutat tirul de pe administratia ArcelorMittal Galati pe judecatorii de la Tribunal si Curtea de Apel.

O chestiune de interpretare a legii

Paradoxal este ca cele mai multe discutii s-au facut nu atat pe legalitatea sau nelegalitatea grevei declansate de siderurgisti, cat pe exceptia de neconstitutionalitate invocata de SSS si respinsa de Tribunal.

Parerile sunt impartite. Pe de o parte judecatorii sustin ca nu s-au substituit Curtii Constitutionale, ci doar s-au pronuntat asupra admisibilitatii cererii acestora. Reprezentantii Sindicatului Solidaritatea sustin insa ca instanta de judecata a facut exact acest lucru, iar la termenul de ieri au solicitat lamurirea acestui aspect separat de problema legalitatii grevei declansate pe platforma siderurgica.

Curtea de Apel a admis solicitarea sindicalistilor, urmand sa se pronunte astazi asupra modului in care Tribunalul a solutionat invocarea exceptiei de neconstitutionalitate.