Vineri, la Prefectura Constanta a avut loc sedinta Comisiei Judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra pamantului. Pe ordinea de zi a Comisiei prezidata de prefectul Danut Culetu au existat propuneri de validare a anexelor intocmite in baza Legii nr. 247/2005 din 12 localitati din judetul Constanta si, de asemenea, propuneri de modificare a anexelor intocmite in baza legilor de fond funciar inaintate de comisiile locale si de solutionare a contestatiilor.
Una dintre problemele discutate a fost deja arhicunoscuta situatie din comuna Rasova, in care fostul primar al localitatii a facut pe parcursul mandatului 15 titluri de proprietate pe un singur teren si a suprapus in acte parcelele pe o suprafata de 306 hectare. Anul acesta s-a ajuns la o suprafata 464 de hectare a caror titluri de proprietate sunt suprapuse din totalul de 1335 de hectare de teren arabil. Cei prezenti la discutii au convenit ca in acest caz sa se propuna validarea din cele suprapuse a unui singur titlu de proprietate pe o anumita suprafata de teren, insa printr-o analiza prealabila a acelui titlu care este cel corect. In acest sens au fost facute deja unele parcelari in Rasova si acum se asteapta propunerile de la comisia de fond funciar pentru a se incepe procedura de parcelare potrivit prevederilor Legii 18/1991 republicata. Comisia Locala Rasova a propus validarea primului titlu de proprietate din cele care sunt suprapuse si nu rectificarea lor, intrucat prin rectificare se intelege o procedura greoaie si se considera ca odata cu incheierea parcelarului Comisia va putea intocmi procesele verbale de punere in posesie a terenurilor.
Se vor verifica toate titlurile de proprietate suprapuse

In primul caz insa, reprezentantii Prefecturii Constanta nu sunt siguri de faptul ca primul titlu este si cel corect si de aceea o comisie va face verificarile in acest sens pentru a identifica titlurile corecte din cele care sunt suprapuse. De asemenea, cei din Comisia Locala Rasova doresc ca punerea in posesie sa se faca in mod obiectiv in cel mult doua parcele, de asemenea intentionand gruparea pe cat posibil a parcelelor pe interese economice si de familie ale proprietarilor. La randul sau, primarul din Corbu, Marian Galbinasu a adus la cunostinta intocmirea unui proces verbal de delimitare prin care conform Legii 1/2000 cu modificarile si completarile ulterioare si Legii 247/2005, se delimiteaza o suprafata de 485,20 hectare de teren agricol pe teritoriul administrativ al comunei Corbu, suprafata de teren care a fost in administrarea SC Semlact SA Sacele.