Comisia pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a ales: National Bank of Greece si OTP Bank vor participa la ultima etapa a privatizarii CEC. Surse apropiate procesului de privatizare, citate de Mediafax, au declarat ca doar una dintre bancile ramase in cursa a depus o oferta de peste 500 de milioane de euro.
Pe de alta parte, un reprezentant al Raiffeisen Bank a recunoscut pentru NewsIn ca National Bank of Greece si banca ungara OTP au avut oferte financiare pentru preluarea CEC mai bune decat Raiffeisen. Sumele propuse de cele doua banci nu vor fi facute publice, pentru ca ofertele au fost sigilate si secretizate, potrivit declaratiilor lui Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a CEC. El a declarat totusi ca ofertele National Bank of Greece si OTP Bank sunt acceptabile.
Consortiul austriac Raiffeisen Zentralbank - Raiffeisen International, banca ungara OTP si National Bank of Greece au depus ofertele angajante pentru preluarea CEC la 17 iulie. Negocierile cu cele doua banci ramase in cursa pentru redactarea formei finale a contractului de privatizare se vor desfasura in perioada 1-23 august. La 31 august vor fi depuse ofertele financiare finale, asta daca discutiile vor urma calendarul prevazut. Ultima etapa, a ofertelor financiare angajante imbunatatite, va permite investitorilor sa depuna ofertele prin care vor maximiza pretul de vanzare.
Prin acest proces de privatizare a CEC, statul va vinde un pachet de 69,9% din totalul actiunilor detinute. In acesta este inclusa si cota de 9,9%, care revine, potrivit legii, Fondului Proprietatea, iar contravaloarea acesteia va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiunile CEC va fi vandut salariatilor acestei institutii si pensionarilor care au avut ca ultim loc de munca institutia de credit. Dupa finalizarea privatizarii, actiunile ramase in portofoliul statului vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. (S.N.)