Oficialii greci au ipotecat si aeroporturile si autostrazile, pentru a face rost de bani. Chiar si in momentul in care a devenit clar ca situatia nu mai poate fi ascunsa mult timp, Goldman a continuat sa incerce sa faca tranzactii cu Grecia.
Goldman Sachs nu a distrus economia Greciei, dar a ajutat tara sa-si ascunda datoriile si sa lase sa se inteleaga ca are probleme, dar nu foarte grave.
New York Times scrie ca modul in care a "ajutat" Goldman Sachs Grecia este asemanator celui care a dus la criza subprimelor din Statele Unite.
Grecia se afla in acest moment intr-o situatie financiara dezastruoasa si intreaga Europa este ingrijorata de starea ei. Situatia era insa previzubila. De mai mult de un deceniu Goldman Sachs si alte institutii finaciare de pe Wall Street au ajutat Grecia sa-si disimuleze enormele sume pe care le imprumuta.
Publicatia americana vorbeste de mai mult de zece asemenea tranzactii care au fost facute nu doar cu Grecia, ci si cu alte tari europene. Bancile au dat sume in lichid guvernelor in schimbul unor plati pe termen lung, dar au facut dovada de creativitate in rapoartele economice, pentru ca banii sa nu fie inregistrati ca imprumuturi. Si Italia a primit, in 1996, bani de la Goldman Sachs, imprumut care a fost mascat. Acest lucru a indus in eroare investitorii in ceea ce priveste stabilitatea economica a tarilor respective.
Oficialii greci au ipotecat si aeroporturile si autostrazile, pentru a face rost de bani.
"Daca un guvern vrea sa triseze, poate sa o faca", a declarat Garry Schinasi, un fost expert FMI in suprevegherea pietelor de capital, citat de New York Times. Sunt putine reguli in ceea ce priveste modalitatile de imprumut ale statelor. Tarile pot face imprumuturi pe termen lung pentru cheltuieli legate de sanatate sau de aparare, iar politicienii prefera aceste masuri populiste, pentru ca piata imprumuturilor de acest fel este vasta si nerestrictionata.