Pentru a se putea urmari pretul minim garantat pentru produse de baza precum graul, laptele sau carnea trebuie modificata Legea pietelor. Cel putin asa sustine ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care este de parere ca si noua varianta a legii trebuie sa contina toate prevederile privind subventiile agricole si plafoanele de finantare pentru producatori.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Legea nr. 73 din 2002 privind organizarea si functionarea pietelor produselor agricole si alimentare in Romania, cu modificarile ulterioare, statueaza organismele institutionale de functionare a pietelor agricole.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a declarat nemultumit pentru faptul ca Legea pietelor a fost scapata de sub control. El a subliniat ieri ca, daca aceasta lege ar fi functionat, nu ar mai fi existat probleme la semanaturile de grau. De altfel, oficialul MAPDR si-a exprimat speranta ca la anul, in august, institutia pe care o conduce sa nu se mai confrunte cu acest gen de anomalii.
Modificarea Legii pietelor trebuie sa cuprinda intr-un cadru unitar toate reglementarile mecanismelor de interventie si sursele de asigurare a plafoanelor de finantare.
De asemenea, primele si subventiile, produsele si cantitatile carora li se vor aplica aceste masuri de interventie, precum si distributia acestora vor fi anuntate producatorilor inainte de inceperea anului agricol.
Prin modificarea Legii pietelor se urmareste si utilizarea pretului minim garantat pentru produsele agricole de baza, respectiv graul, laptele si carnea. Flutur a mai spus ca va fi sprijinita dezvoltarea burselor produselor agricole si lemnului si se va dezvolta oferta de servicii si produse ale padurii. Nu in ultimul rand, in noua varianta a legii va fi incurajat parteneriatul public-privat in vederea achizitionarii produselor agricole de baza.

Recolta de grau, sub estimari

Desi de curand se lauda cu productii-record de grau in acest an, Gheorghe Flutur a revenit si a declarat ieri ca recolta de grau din acest an ar putea fi mai mica cu circa 10-20 % fata de estimarile initiale, cifrate la aproximativ sapte milioane de tone.
„Din primele recoltari rezulta ca greutatea hectolitrica se ridica la 520 de kilograme la metru cub, nivel redus comparativ cu alti ani, din cauza alternantei ridicate intre perioadele ploioase cu cele insorite. Pe de alta parte, atacurile daunatorilor au afectat culturile agricole“, a mentionat oficialul din Agricultura. De asemenea, Flutur a afirmat ca una dintre prioritatile Ministerului Agriculturii este stimularea procesului de depozitare a cerealelor prin acordarea de subventii in valoare de circa doi euro/tona pentru cantitatile stocate in august, septembrie si octombrie, suma diminuata progresiv in noiembrie si decembrie, in vederea stimularii vanzarii graului pe piata.
Flutur a mai spus ca au inceput discutii cu producatorii pentru acordarea unei prime de 10-12 euro la tona de grau exportata.

Pretul alimentelor va creste daca se majoreaza TVA

Asa cum era de asteptat, posibila majorare a TVA pana la 22% va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare.
Ministrul Agriculturii spune insa ca nu s-a luat inca nici o decizie in acest sens (n.r. – cu privire la majorarea TVA-ului), desi saptamana trecuta ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a anuntat ca taxa pe valoarea adaugata ar putea creste incepand cu anul viitor de la 19% la 21-22%.