Agricultorii pot duce graul in silozuri autorizate si primesc certificate de depozit. Le depun la banca, de unde se imprumuta si pun gaj productia agricola. "Asteptam de zece ani povestea aceasta", spun fermierii, in timp ce bancherii sustin ca nu e exclus ca guvernul sa impuna si usoare scaderi ale dobanzilor pentru agricultori.

Dupa programul "Prima casa" a aparut si "Prima recolta". Executivul a emis un act normativ care spune ca agricultorii pot garanta creditele de la banci chiar cu productia agricola obtinuta. Fermierul va depozita recolta la silozuri autorizate, de unde va obtine un certificat de depozit. "Inarmat" cu certificatul respectiv, agricultorul va merge la banca, unde poate sa contracteze un imprumut si sa depuna garantii doar cu acel document emis de depozitar. "Banca isi ia masuri de siguranta si va garanta doar 70-80% din credit cu aceste certificate de depozit. Producatorul agricol va trebui sa plateasca si prestarile de servicii catre depozitar si trebuie sa ia in calcul si aceste costuri", a precizat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj, Constantin Cucu. El a mai spus ca sunt suficiente silozuri in Dolj care au capacitatea sa depoziteze productia de anul acesta si nu numai.

Creditul fara garantie e ca banca fara dobanda

De la teorie la practica este o cale foarte lunga, cred agricultorii doljeni. Mihai Anghel, un fermier care cultiva printre cele mai mari suprafete din tara (25.000 de hectare in Dolj si Olt), spune ca agricultorii sperau de mult timp sa primeasca anumite credite bancare pe baza de certificat de depozit. "Asteptam de zece ani masura aceasta. Asa este si in SUA. Fermierul duce graul in depozit si banii la banca. Prin aceasta masura, certificatul de depozit, care este un titlu de valoare, se depune la banca, iar agricultorul primeste creditul. Bancile ar trebui sa dea drumul la bani catre fermieri si sa finanteze agricultura. Problema este ca trebuie sa apara si norme metodologice care sa precizeze depozitarii agreati, pentru ca nu orice magazie poate sa emita certificate de depozit", a spus Anghel, care are si depozite de cereale unde poate adaposti o cantitate de 350.000 de tone de grau.
Necesitatea Fondului de Garantare

Un bancher craiovean spune ca bancile nu vor acorda credite strict pe baza productiei agricole obtinute, chiar daca fermierii ar aduce drept gaj certificatele de depozit. Ci este nevoie de interventia Fondului de Garantare a Creditului Rural sau de alt fond de garantare creat special pentru astfel de actiuni si care sa preia riscul bancilor. "Guvernul vrea sa capitalizeze Fondul de Garantare cu zece milioane de euro, pentru aceasta actiune. Fondul ar garanta imprumutul in numele fermierilor (...). Ideea aceasta cu certificatele de depozit este excelenta pentru agricultori, pentru ca li se creeaza un avantaj. Ei nu mai trebuie sa aduca la banca garantii materiale sau alt fel de garantii, ci este suficienta recolta, respectiv certificatul de depozit", a spus directorul unei banci craiovene dintre cele agreate de guvern sa demareze creditarea pentru agricultori pe baza certificatelor. Bancherul respectiv considera ca este posibil ca guvernantii sa impuna conditii similare cu cele din programul "Prima casa", in sensul ca bancile sa fie obligate sa diminueze dobanzile pentru agricultorii care iau credite si garanteaza cu productia agricola.

Cand se va aplica "Prima recolta"

Daca bancherii spun ca masura poate fi aplicata de anul acesta, fermierii sunt sceptici in aceasta privinta. "Pana cand vom vedea normele metodologice, pana va aparea Fondul de Garantare, pana se vor hotari bancile vor mai trece cateva luni", a afirmat Anghel, care are o propunere si pentru un fond de garantare cu capital public-privat: "Ar trebui creat un fond la care sa fie statul actionar principal si toti jucatorii importanti: comercianti, depozitari, fermieri, care sa vina cu capitaluri. Cu timpul, statul sa se retraga din acest fond, care sa ramana privat. Un fond de garantare este necesar pentru ca, in cazul in care se intampla ceva cu depozitarul care a emis certificatul de depozit (cum ar fi un incendiu, Doamne fereste!), ce face agricultorul care a ramas fara productie?". Pentru fermieri ar fi important sa se aplice cat mai devreme, din cauza ca incepe sezonul pentru insamantarile de toamna, iar cei care lucreaza pamanturile au nevoie de capital de lucru. Cum nu au unde sa-si vanda productia, pana preturile se mai asaza, solutia ar fi sa ia credite bancare sau linii de credit. Pentru deblocarea financiara a fermierilor, anii anteriori a mai aparut o forma inedita de imprumut: creditul avand drept garantie subventia pe care fermierul urma sa o primeasca de la stat si UE.
Ministerul Agriculturii a verificat silozurile
Zilele trecute, un reprezentant al Ministerului Agriculturii s-a aflat in Dolj pentru a studia calitatea spatiilor de depozitare destinate produselor agricole, a informat Constantin Cucu, directorul DADR Dolj. El sustine ca exista multe depozite bune care ar putea sa primeasca mari cantitati de cereale anul acesta si care indeplinesc anumite conditii de pastrare.