Ministerul Transporturilor si Infrastructurii impreuna cu Federatia Nationala Mine Energie (FNME) au organizat sambata in statiunea Ranca, din judetul Gorj, o masa rotunda in care s-au discutat proiecte importante, precum Autostrada Sudului, drumurile din Oltenia si posibile noi trasee.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, s-a intalnit la statiunea Ranca, din Gorj, cu senatori si deputati PSD si PD-L, precum si cu primari ai resedintelor de judet din Gorj, Dolj, Mehedinti, Olt si Valcea. Potrivit ministrului, intalnirea a avut scopul de a realiza o "unitate a autoritatilor din Oltenia pentru promovarea proiectelor si pentru atragerea investitorilor, ceea ce inseamna ridicarea nivelului de trai".
Berceanu a spus ca se incearca identificarea metodelor si proiectelor care sa fie promovate in zona Olteniei. "Am incercat sa identificam acele metode si proiecte care sa fie promovate prin efortul tuturor, al PSD, PNL, PD-L, sau al persoanelor care nu sunt implicate in politica. Am discutat despre proiectele de infrastructura, despre Autostrada Sudului. In prezent, suntem in faza de studiu de traseu, adica exact pe unde va trece aceasta. In 2010, poate, vor incepe lucrari legate concret de constructia acestei autostrazi, care, probabil, vor dura trei-patru ani. Nu avem banii necesari sa reparam toate drumurile. Tinem cont de prioritati. Cunosc drumurile din zona Olteniei, nu sunt multumit, dar… nu am o bagheta magica. Nu este nimeni vrajitor sa repare toate drumurile dintr-odata", a declarat Radu Berceanu.

Un nou traseu prin Defileul Jiului

Ministrul transporturilor a vorbit in cadrul mesei rotunde si despre proiectul unui posibil nou traseu prin Defileul Jiului, altul decat cel actual. Ideea ministrului face parte din gasirea unor alternative pentru infrastructura actuala prin realizarea de tuneluri, poduri, viaducte, astfel incat sa se asigure conditii optime de realizare a transportului pe drumuri si cale ferata. "Am discutat chiar si despre alt traseu prin Defileul Jiului, altul decat cel actual, care ar urma sa fie reparat. O idee foarte interesanta este cea legata de realizarea unui traseu cu foarte multe tuneluri si viaducte, iar acesta sa fie realizat de companiile miniere care disponibilizeaza utilaje, oameni din subteran si care ar putea sa lucreze aici. Este o chestiune de perspectiva, e prima discutie. Noi (ministerul - n.r.) o sa dam drumul la un studiu de fezabilitate de modificare a traseului prin Defileul Jiului", a declarat Radu Berceanu.

Multumiti de discutii

Marin Condescu, presedintele FNME, s-a declarat multumit de discutii: "Cel mai important lucru este ca incep parlamentarii din Oltenia sa constientizeze ca au in administrare politica una dintre cele mai bogate regiuni in resurse si ca trebuie facut ceva ca, din cele 10.000 de miliarde de lei care se duc la bugetul statului, sa se intoarca o parte si in realizarea de alternative economice, si in infrastructura, si in crearea de noi locuri de munca".
Senatorul Toni Mihai Grebla, seful Comisiei Juridice din Senat, principalul sustinator al proiectului Autostrada Sudului, a declarat ca intalnirea de la Ranca a adus foarte multe lucruri bune: "In primul rand, dorinta tuturor de a pune umarul pentru ca infrastructura judetului Gorj sa fie realizata astfel incat sa cream premisele dezvoltarii alternative. In al doilea rand, este vorba de acceptarea ca principiu a legarii rapide a Gorjului de Autostrada Deva - Arad si in sud, de Autostrada Bucuresti - Calafat - Severin - Timisoara. Acesta va fi proiectul cel mai important care va pune premisele realizarii tuturor celorlalte proiecte".
Haos pe drumul Tantareni - Targu Jiu
In opinia senatorului Toni Mihai Grebla, sunt necesare discutii cu constructorul care lucreaza la modernizarea tronsonului de drum Tantareni - Targu Jiu. "Tronsonul ar trebui sa fie realizat intr-un termen mai scurt. Avea termenul de realizare - august 2009. Este nevoie de o calitate mai buna a lucrarilor, de o ordine mai mare, caci acum este o harababura pe tot tronsonul. In 2009 suntem in continuarea tuturor proiectelor", a spus Grebla.
Sambata viitoare este foarte posibil ca la Ranca sa aiba loc o noua intalnire, de data aceasta, intre reprezentantii FNME si cei ai Ministerului Economiei. Este asteptat si ministrul Adriean Videanu.