Exista mai multi investitori romani si straini interesati sa cumpere activele de la Tractorul Brasov, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. Potrivit Mediafax, el a mentionat ca printre investitorii interesati se afla Gigi Becali, fratii Paunescu, Atlassib si Mahindra&Mahindra, alaturi de firme din Olanda sau Italia. Atanasiu si-a exprimat si speranta ca aceasta vanzare de grup de active si utilaje sa continue productia de tractoare de la Brasov sub emblema UTB.

Seful AVAS, Teodor Atanasiu, a spus intr-o conferinta de presa la Alba Iulia ca Adunarea Generala a Actionarilor Uzinei Tractorul Brasov a luat decizia ca societatea sa fie lichidata voluntar, iar apoi, printr-un lichidator, fluxul tehnologic de productie de tractoare si brandul unitatii sa fie vandute in anumite conditii.
"Speram ca pietele care inca mai exista sa fie dezvoltate in continuare si tractorul romanesc sa apara atat in agricultura romaneasca, cat si pe piete interne. In continuare, lichidatorul va vinde toate activele, activ cu activ, incercand sa acoperim cat mai mult din datoriile uzinei", a spus Atanasiu.
Potrivit sursei citate, firma Tractorul va disparea dupa aceasta procedura de lichidare, iar angajatii ar putea fi disponibilizati cu plati compensatorii. Teodor Atanasiu a precizat ca este mai mult ca sigur ca cei mai multi dintre angajatii uzinei brasovene vor fi reangajati de noii investitori, care vor continua activitatea dupa cumparare.

De Martisor, primii someri la Tractorul

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a uzinei Tractorul Brasov a decis la sfarsitul saptamanii trecute ca primul val de disponibilizari de personal sa cuprinda 1.800 de persoane, iar cel de-al doilea 123 de persoane, a declarat liderul de sindicat al societatii, Gheorghe Apostu. Potrivit lui Apostu, planul de restructurare de personal propus de Consiliul de Administratie a fost ca disponibilizarile sa se faca in doua etape, in prima sa plece 1.573 de angajati, iar in cea de-a doua 350. "Nu s-a aprobat planul propus de Consiliul de Administratie, ci cel impus de AVAS, cu disponibilizarea a 1.800 de persoane in prima faza, si nu 1.573, cum a stabilit consiliul initial. Au fost voturi impotriva, dar degeaba", a explicat Apostu. Primul val de disponibilizari se va realiza cel mai devreme la 1 martie, in functie de decizia Guvernului, sau pana la 14 aprilie cel mai tarziu. Restul de 123 de persoane vor pleca in termen de sase luni de la data publicarii in "Monitorul Oficial" de la 14 februarie a exceptarii de la legea insolventei pentru o perioada de sase luni, potrivit lui Apostu.
AGA a stabilit si administratorul unic al societatii in persoana lui Laurentiu Antone, vicepresedintele filialei PNL Brasov. Actionarii Tractorul Brasov sunt AVAS (80,18%), SIF Transilvania (17,15%) si alti actionari (2,67%). Reamintim ca sindicalistii de la Tractorul, Rulmentul si Nitramonia Fagaras au pichetat timp de cinci zile consecutiv Prefectura Brasov in semn de protest fata de intarzierea procesului de privatizare si a situatiei in care au ajuns cele trei societati. Astazi este anuntat un mars de protest in Brasov, la care sunt asteptate peste 3.500 de persoane.