Grupul suedez Electrolux nu este de nasul oradenilor. Asa a decis administratia PDL a Oradiei, impreuna cu fostul primar Petru Filip.
Gigantul nordic este unul dintre cei mai mari producatori din lume de aparatura electrocasnica si de uz profesional, cu vanzari de peste 40 de milioane de produse anual, catre clienti din 150 de tari. Electrolux produce frigidere, masini de spalat vase, masini de spalat rufe, aspiratoare si aragaze care sunt vandute sub marcile Electrolux, AEG-Electrolux, Zanussi, Eureka si Frigidaire. In anul 2007, vanzarile Grupului au fost de 105 miliarde de coroane suedeze, iar numarul total de angajati este de 57.000 de persoane.
In ultimii ani grupul suedez a gandit relocarea productiei pentru masini de gatit si masini de uscat rufe Electrolux in Europa de Est. Tarile vizate au fost Romania, Ungaria si Polonia. In tara noastra orasele in care producatorul european a dorit sa investeasca au fost Oradea, Arad si Turda. In 2004 Oradea avea cele mai mari sanse deoarece cei mai importanti furnizori Electrolux isi au sediul in urbea de pe Crisul Repede. Prin urmare, proiectul Electrolux viza deschiderea a doua fabrici: una de masini de gatit - 1.000.000 de unitati/ an, si alta de masini de uscat rufe - 700.000 de unitati/an.
Necesarul de personal solicitat de reprezentantii grupului la discutiile cu conducerea Primariei Oradea a fost de minimum 2.500 de muncitori pentru ambele fabrici. Cifra de afaceri se ridica undeva in jurul a 210 milioane de euro la masini de gatit, iar la masini de spalat rufe era de 1.500.000 de euro. Necesarul de teren solicitat de la Primarie a fost de minimum 15 ha cu utilitati si cai de acces.
Intalnirile de prezentare a proiectului au demarat pe 2 noiembrie 2004. Au fost prezenti fostul primar Petru Filip si o echipa formata din trei persoane, condusa de managerul de proiect Marcel Spanciu. Insa intalnirea de analiza a posibilitatilor de relocare la Oradea s-a desfasurat pe 9 noiembrie 2004, in care Petru Filip i-a primit pe Paolo Bicci - vicepresedintele companiei Electrolux, Luciano Segato - directorul Electrolux pentru investitii, alte patru persoane cu responsabilitati importante in acest program de relocare.
Oferta Primariei Oradea a fost de numai 8 ha de teren, in spatele CET 1, fara utilitati si cai de acces. Pretul fixat, cu toate ca terenul avea lipsurile mentionate mai sus, a fost de 15 euro/m2, pret considerat a fi prea mare de delegatia grupului suedez. Dupa aceasta oferta, considerata jignitoare si iresponsabila, echipa Electrolux a incetat orice relatie cu Oradea, lucru care a fost comunicat in tot Grupul Electrolux. Unde s-a dus pana la urma investitorul? In Polonia, la Swidnica - fabrica de masini de gatit si la Siewierz - fabrica de masini de uscat rufe. Ambele fabrici au fost construite si finalizate in perioada 2005-2007, sunt in functiune si produc la parametrii proiectati.
De remarcat este faptul ca in 2004 s-a cumparat terenul pe care Primaria l-a ofertat grupului Electrolux si pe care s-a facut cartierul Grigorescu, cu 1,16 euro/m2. Tot in 2004 a fost revandut lui Mihut Adrian, cu 6,5 euro/m2/. In 2008, terenul ofertat celor de la Electrolux a fost propus spre vanzare catre IMM-uri la pretul de 20 de euro/m2 pentru a se realiza un parc industrial. Cea mai mare parte a consilierilor locali, precum si reprezentantii oamenilor de afaceri au considerat pretul ca fiind exagerat. Prin urmare, daca 20 de euro in 2008 era mult pentru acel teren, rezulta ca oferta Primariei de 15 euro in 2004 era cel putin la fel de exagerata. Administratia Filip nu a venit niciodata cu explicatii publice privind negocierile cu Electrolux. Cert este un lucru: din cauza incompetentei administratiei, Oradea a ratat o investitiei importanta a unui gigant al industriei producatoare de electrocasnice si 2.500 de oradeni isi puteau gasi de lucru intr-un sector competitiv si bine platit.
Compania este prezenta totusi in Romania inca din 1995 si are in componenta o divizie de vanzari si marketing in Bucuresti, precum si fabrica de masini de gatit de la Satu Mare, din care detine 99,52% dintre actiuni. Cei 1.749 de angajati ai fabricii Electrolux din Satu Mare se bucura de numeroase facilitati, precum al 13-lea salariu, tichete de masa, indemnizatie de vacanta, cota-parte la bilete de odihna sau conditii de munca imbunatatite. Aditional, acestia beneficiaza de diverse traininguri pentru imbunatatirea calitatii muncii prestate in cadrul fabricii.