Preturile locale de referinta pentru energia termica, valabile in 22 de localitati, au fost aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Ele variaza intre 107,5 si 213,62 lei pe gigacalorie, sume ce includ TVA, potrivit Mediafax. Cel mai ridicat nivel al acestor preturi este inregistrat in judetul Suceava, unde o gigacalorie poate costa 213,6 lei. La polul opus sunt orasele Bucuresti, Ploiesti si Drobeta- Turnu Severin, unde pretul unei gigacalorii ar putea fi de 107,5 lei, echivalentul fostului pret national de referinta. Sumele propuse de catre ANRE pentru cele 22 orase din tara vor fi analizate de catre administratiile locale. Acestea trebuie sa decida, pana la 15 octombrie, preturile finale, avand posibilitatea sa stabileasca un nivel mai mic, egal sau mai mare decat cel avansat de ANRE.
Metodologia prin care au fost stabilite preturile locale de re-ferinta a fost elaborata de catre ANRE si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comu-nala (ANRSC). ANRSC mai trebuie sa anunte si preturile de referinta la energia termica pentru celelalte localitati care au sisteme de termoficare. Statul va suporta, pe o perioada de 3-4 ani, maximum 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor trebui sa acorde minimum 10% din pretul gigacaloriei. (S.N.)