Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a emis normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, acestea fiind deja publicate in Monitorul Oficial.
Polita de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor (PAD) va fi incheiata in forma scrisa, pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare imobil, intre viitorul Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si proprietari, si va fi reinnoita anual.
La finalul lunii aprilie, CSA a anuntat ca numarul si numele companiilor care vor participa la constituirea PAID vor fi cunoscute, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, dupa ce actionarii acestora vor aproba participarea la acest proiect.
Pana in prezent, doar Ardaf, Generali si Astra au anuntat ca actionarii au aprobat participarea la constituirea PAID.
Potrivit normelor, in cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD incheiate pentru acea locuinta. "Astfel, cel care instraineaza o locuinta asigurata este obligat sa inmaneze PAD persoanei care devine proprietara a acesteia, iar noul proprietar are obligatia de a instiinta in scris despre acest fapt asiguratorul care a eliberat PAD pentru locuinta", se precizeaza in comunicat.
O persoana care detine o asigurare facultativa a locuintei pentru riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 are obligatia ca, la data expirarii acesteia, dar nu mai tarziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, sa incheie asigurarea obligatorie.

Dupa fiecare dauna, suma asigurata se micsoreaza

In ceea ce priveste limita de raspundere in temeiul PAD, normele prevad ca, dupa fiecare dauna provocata locuintei prin producerea oricarui eveniment asigurat, suma asigurata se micsoreaza pentru restul perioadei de asigurare cu suma platita drept despagubire, asigurarea continuand cu suma asigurata ramasa.
"Aceasta inseamna ca suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima a despagubirilor totale ce pot fi platite de PAID in temeiul unui contract, in perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numarul si cuantumul daunelor produse in acest interval", se spune in comunicat.
In cazul in care se incheie mai multe PAD pentru aceeasi locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintai PAD incheiata, celelalte PAD anulandu-se, cu restituirea primelor de asigurare de catre PAID.
Normele nu ingradesc dreptul oricarei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.
In cazul in care, pe langa asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, pana la concurenta sumei asigurate obligatoriu.
Conform Legii nr. 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Fondul locativ national cuprinde opt milioane de unitati, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiaza de protectie printr-o polita de asigurare facultativa. Potrivit unei estimari a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va atinge 150 de milioane de euro. In noiembrie 2008, MAI a anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009.