Satul romanesc trebuie sa-si pastreze traditiile si obiceiurile acum, in prag de aderare. In opinia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, trebuie descurajate kitschul si manelizarea satului romanesc.

Legea satului trebuie respectata! Este dorinta lui Flutur, care a declarat ieri ca "daca vrem sa intram in Uniunea Europeana cu o identitate proprie, trebuie sa sprijinim prezervarea si conservarea a tot ceea ce inseamna traditia, cultura si arhitectura satului romanesc, originalitatea lui". De aceea, "kitshul si manelizarea satului romanesc vor fi descurajate", a completat ministrul.

Tariceanu: rosia romaneasca sa devina o marca

In ceea ce priveste produsele agricole romanesti, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri, in cadrul conferintei de presa comune la care a participat si ministrul Agriculturii, ca acestea trebuie incurajate atat la intern, cat si la extern. "Consumul alimentar in Romania se bazeaza mai mult pe produse din import, iar ale noastre aproape ca nu sunt prezente pe piata. De exemplu, trebuie incurajata calitatea vinurilor si cea a rosiilor romanesti, din care am putea sa ne cream o marca", a spus Tariceanu. Mai mult chiar, el ne-a sfatuit sa comparam gustul intre o rosie romaneasca si una din import. "Veti constata ca rosiile din import nu au nici un fel de gust, in timp ce produsele noastre sunt foarte gustoase", a subliniat el.
In plus, in opinia Domniei Sale, rosiile ar putea reprezenta o importanta sursa de castig pentru micii fermieri. "Asa cred eu despre rosii. Poate Ministerul Agriculturii crede ca branza telemea este cel mai bun produs", a adaugat primul-ministru.

Case de credit in mediul rural

Pentru ca taranii care vor sa-si dezvolte o afacere sa aiba acces mai usor la creditare, este necesara crearea unor case de credit in mediul rural, a mai spus Calin Popescu-Tariceanu. In aceste conditii, "vom discuta cu reprezentantii Ministerului Finantelor, ai Asociatiei Romane a Bancilor, precum si cu guvernatorul Bancii nationale pentru a putea derula programe de subventii in agricultura", a precizat el. Tariceanu a dat si un exemplu in acest sens. "O solutie ar putea fi sa folosim Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru a-i crea o componenta pe credit rural", a spus el.
Mai trebuie spus ca atat primul- ministru, cat si Gheorghe Flutur au incurajat Programul Fermierul. "Pana acum sunt 150 de proiecte, cu o valoare totala de 86 de milioane de euro, prin banci", a spus Flutur.
In ceea ce priveste renta viagera, 250 de carnete erau deja finalizate acum doua zile si se refereau la 3.500 de hectare de teren agricol, iar in lucru mai sunt inca 1.100 de cereri.

Un miliard de euro, fonduri europene

Dupa integrare, fondurile europene vor reprezenta un miliard de euro, din care 470 de milioane vor fi platite direct, iar restul se va folosi pentru dezvoltare rurala.
Tot ieri, premierul a abordat si subiectul organismelor modificate genetic. In acest sens, el a spus ca, in ciuda vocilor care au protestat impotriva deciziei de a suspenda culturile modificate genetic, politica UE este de interzicere a unor asemenea produse agricole. In opinia lui Tariceanu, aceasta pierdere pentru agricultorii romani ar putea fi compensata prin cultivarea de produse ecologice. In acest sens, ministrul Agriculturii a spus ca in Romania produsele ecologice ar trebui sa reprezinte in urmatorii zece ani 10% din totalul produselor agricole.