Consiliul pe produs vrea sa introduca un pret de referinta al laptelui, a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Pentru stabilirea unui astfel de pret trebuie sa se ajunga la un acord intre producatori, procesatori si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Cu toate acestea, potrivit Ministerului Integrarii Europene, in spatiul Uniunii Europene nu exista un pret de referinta al laptelui, pretul fiind stabilit liber in functie de cerere si oferta.

In cadrul discutiilor dintre producatori si procesatori, a adaugat Flutur, au existat plangeri din partea producatorilor ca primesc preturi mici pe kilogramul de lapte livrat. Contactati de "Realitatea Romaneasca", procesatorii au declarat ca nu ei au propus introducerea pretului de referinta pentru lapte. Mai mult, ei sustin ca introducerea unui pret de referinta va conduce la cresterea pretului pe raft al laptelui. Aceasta reglementare nu este nici in conformitate cu normele Uniunii Europene. Pretul se stabileste singur pe piata, in functie de cerere si oferta. Introducerea pretului de referinta, precum si un acord interprofesional producatori-procesatori au fost solicitate de catre ministrul Agriculturii. "Am solicitat stabilirea in sedintele viitoare a unui pret de referinta si a unui acord interprofesional producatori-procesatori", a spus Flutur, citat de Mediafax. Aceste propuneri vor fi discutate in sedintele viitoare ale Consiliului pe produs.
Pretul de achizitie a laptelui, care este in conformitate cu standardele Uniunii Europene, este cuprins intre 1 si 1,1 lei pentru un kilogram. Acesta este pretul pe care il practica unii procesatori, sustine Flutur, pe cand pentru laptele neconform normelor europene pretul este mult mai mic. El a mai spus ca le-au fost cerute explicatii procesatorilor care inca practica pe piata preturi foarte mici, chiar si de 0,5 lei pentru un kilogram de lapte. Ministrul a mai adaugat ca sunt cautate solutii pentru cresterea calitatii laptelui produs, precum si a pretului cu care este achizitionat.
Alte hotarari ale Consiliului pe produs
In urma discutiilor purtate la intalnirea Consiliului pe produs la lapte, s-a ajuns la concluzia ca institutia va sprijini in continuare infiintarea de ferme de vaci cu lapte pentru a creste cantitatea de lapte, in conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeana. S-a mai discutat si despre unele masuri de combatere a evaziunii fiscale in domeniul achizitiei si prelucrarii laptelui.

Avem deja o cota de lapte

In urma negocierilor purtate, Uniunea Europeana a acordat Romaniei o cota de lapte, iar depasirea acesteia atrage penalizari, care vor fi suportate de producatorii de lapte.
Acestia nu vor mai putea comercializa laptele incepand cu 1 aprilie 2007 decat daca solicita cota. UE a stabilit pentru Romania o cota de lapte de 3,057 milioane de tone. Pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota alocata, Romania va plati o taxa de 278,3 euro.