Culturile agricole nu sunt afectate de temperaturile ridicate din aceasta perioada, insa vor suferi daune daca vremea se raceste brusc sub minus 10 grade Celsius, fara caderi de precipitatii, potrivit producatorilor agricoli si expertilor in domeniu, citati de Mediafax.
Temperaturile anormal de ridicate pentru aceasta perioada au determinat reducerea cantitatii de apa din sol, situatie care nu a provocat deocamdata daune culturilor agricole, insa racirea brusca a vremii si continuarea lipsei de precipitatii vor afecta agricultura.
Culturile cele mai afectate de variatiile de temperatura vor fi vita-de-vie, pomii fructiferi, cerealele de toamna precum graul si rapita, fiind posibila chiar inregistrarea unor pierderi in aceste sectoare.
Specialistii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea sustin ca deocamdata nu au fost inregistrate daune in agricultura si nici scaderea temperaturii nu va afecta culturile.
"Situatia nu este alarmanta deocamdata. Noi am facut teste la culturile de toamna din care rezulta ca doar soiurile foarte sensibile au fost afectate de temperaturi scazute, de minus 15 grade", ne-a declarat directorul stiintific din cadrul Institutului Fundulea, Alexandru Bude.
El a adaugat ca rapita ar putea fi afectata de temperaturile anormal de ridicate din ultima perioada, urmata de scaderea brusca a acestora.
Totodata, pomii sunt cei mai expusi la riscuri in cazul variatiilor bruste de temperatura. (A.ß.)