Gerul naprasnic din ultimele zile va afecta si productia de vin din acest an, mai ales in podgoriile din Moldova, unde au fost inregistrate valori de minus 25 si chiar minus 30 de grade Celsius pe timpul noptii. Din aceasta cauza, dar si pentru ca anul trecut productia de vin s-a redus la jumatate, producatorii vor majora preturile la vin incepand cu martie, sunt de parere reprezentantii firmelor de profil.
"Pretul vinului ar putea creste cu 10 pana la 20% atat din cauza gerului, cat si din cauza productiei scazute de anul trecut. De exemplu, daca o sticla de vin costa in prezent 8 lei (80.000 de lei vechi), din martie consumatorul e posibil sa plateasca 9-10 lei (90.000-100.000 de lei vechi)", ne-a declarat ieri Valeriu Cotea, presedintele Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Totusi, el nu a putut estima la cat se vor ridica pierdierile pe care le va suferi productia din acest an din cauza frigului puternic. "Este prematur sa facem o estimare. Abia in februarie o sa ne dam seama cat de afectate au fost podgoriile", ne-a explicat Cotea.
La randul lui, Mihail Popescu, directorul Statiunii de Cercetari Viticole Iasi, a declarat pentru Mediafax ca "in mod sigur va fi afectata productia mai ales in Moldova, iar daca temperaturile sub minus 25 de grade Celsius se mentin cateva nopti la rand, va deveni o problema". El a explicat ca temperaturile pana la care vita-de-vie poate rezista, in conditiile unei intretineri corespunzatoare a podgoriilor, ajung la minus 20 de grade.
De asemenea, sunt foarte periculoase schimbarile bruste de temperatura, care pot produce pagube insemnate, a mai spus Popescu. ßi alti reprezentanti ai unor companii de prelucrare a vinului sunt de parere ca vor avea costuri suplimentare si o diminuare cantitativa a productiei, dar spera ca aceasta sa fie compensata printr-o calitate deosebita a vinului. Trebuie spus ca Romania dispune de o suprafata de vita-de-vie pe rod de circa 191.000 de hectare, din care peste 104.000 de hectare reprezinta vie nobila, detinuta in cea mai mare parte de producatori individuali (peste 1,2 milioane de proprietari). (Senica Micu)