Temperaturile scazute din ultima perioada au creat probleme pentru culturile agricole din zona de sud a tarii, mai ales in judetele Galati, Braila si Calarasi. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ieri ca, "din cauza lipsei stratului de zapada care protejeaza culturile de ger, in sudul tarii au fost afectate aproximativ 30.000 de hectare, pagube foarte importante fiind la rapita si la grau". Este vorba despre semanaturile din toamna.
In ceea ce priveste zvonurile potrivit carora productia de grau a Romaniei ar putea fi compromisa in proportie de 20% din cauza ingheturilor, Flutur a subliniat ca nu se stie inca valoarea pagubelor.
Ioan Scurteli, secretar general al Asociatiei Patronale a Angrosistilor din Cereale, a declarat recent ca "stratul de zapada lipseste din multe regiuni ale tarii, astfel incat gerul ar fi putut distruge aproximativ 20% din productie".
Totusi, Flutur crede ca pentru moment pagubele nu sunt mari la nivelul tarii, insa daca temperaturile scazute se mentin mai multe zile, este posibil ca suprafetele cu pierderi sa creasca.
In prezent, reprezentantii directiilor agricole judetene evalueaza starea culturilor.
Suprafetele insamantate cu grau se ridica la 2,16 milioane de hectare, in timp ce la rapita au fost cultivate 175.864 de hectare. (Senica Micu)