Romanii care doresc sa munceasca in Germania se pot inscrie, incepand din aceasta luna, in baza de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM). Meseriile solicitate sunt din cele mai variate - ospatar, vanzator, mecanic, electrician.
Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) - www.omfm.ro, Germania facea parte, la inceputul acestui an, din randul tarilor care au anuntat oficial ca impun restrictii pentru muncitorii romani. Cu toate acestea, romanii care doresc sa lucreze ca sezonieri in Germania o pot face, OMFM incepand deja actiunea de preselectare a solicitantilor de locuri de munca. Potrivit unui comunicat de presa emis de OMFM, actiunea de preselectare va avea caracter permanent. Una dintre conditiile principale pentru a participa la preselectie este cunoasterea limbii germane la nivel mediu.
40 de ani, limita maxima de varsta
Domeniile de activitate pentru care OMFM organizeaza preselectie de dosare sunt: expozanti (lacatus mecanic, mecanic, electromecanic, electrician), domeniul agricol, gastronomie (ospatari, bucatari) si comert (vanzatori). Indiferent de domeniul de activitate pentru care optati, in afara cunoasterii limbii germane la nivel mediu, alta conditie este si aceea legata de limita de varsta care nu trebuie sa depaseasca 40 de ani. In plus, cei interesati trebuie sa aiba experienta in domeniul ales de cel putin doi ani, anterior anului 2006. Pentru domeniul expozanti, detinerea de carnet de conducere constituie avantaj.
Ce trebuie sa contina dosarul de preselectie
Avand in vedere ca primul pas in procesul de recrutare si plasare de forta de munca in strainatate il reprezinta dosarul, acesta trebuie sa fie complet la depunere. Printre documentele necesare se numara copie dupa B.I./C.I. si pasaport (ambele cu valabilitate de minimum sase luni), fisa personala (tipizat OMFM), doua fotografii tip pasaport, un CV in limba romana ( tipizat OMFM) si o copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare, precum si o copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise).
Dosarul trebuie sa mai contina certificat de sanatate (conform HGR nr. 850/2002) si cazierul judiciar in original, care sa ateste ca persoana respectiva nu are antecedente penale. La acestea se adauga o declaratie pe proprie raspundere, legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate, si una din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinere. In plus, mai e necesara o dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala/primar, din care sa rezulte ca solicitantul de locuri de munca in strainatate le-a notificat acestora intentia de a lucra in strainatate. In cazul celor care opteaza pentru domeniul agricol, mai e nevoie la dosar si de o dovada a experientei in acest domeniu - certificat de producator, adeverinta din care sa rezulte experienta in domeniul agricol.
Romanii pot primi somaj in Cehia
Spre deosebire de Germania, Republica Ceha este unul din statele membre UE al carui guvern a stabilit ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa nu introduca masuri destinate limitarii accesului romanilor pe piata muncii. Potrivit legislatiei cehe privind ocuparea fortei de munca, romanii au aceeasi pozitie juridica cu cetatenii cehi. Romanii nu necesita permis de munca pentru a lucra pe teritoriul Cehiei. Mai mult decat atat, potrivit www.omfm.ro, aspirantul la un loc de munca in Cehia are dreptul de a primi ajutor de somaj. Acest drept este insa conditionat de anumite aspecte, ca, de exemplu, acela de a desfasura, pe o perioada de cel putin 12 luni, o activitate care presupune obligativitatea achitarii contributiilor pentru pensii si a celor pentru politica de stat de ocupare a fortei de munca. Cuantumul ajutorului de somaj este stabilit in primele trei luni la un nivel de 50%, iar in perioada urmatoare la un nivel de 45% din venitul lunar mediu net pe care aspirantul la un loc de munca l-a primit la ultimul loc de munca incheiat. Nivelul maxim al ajutorului de somaj este de 2,5 ori mai mare decat cuantumul salariului minim.