Mircea Geoana si cei 20 de senatori PSD si-au continuat, miercuri, calatoria pin nordul judetului Sibiu. Grupul s-a intregit cu alti 11 senatori, care au sosit, ieri dimineata, la Medias. Cum era de asteptat, vizita in municipiul de pe Tarnava Mare a culminat cu discutii serioase privind proiectul Nabucco. Mircea Geoana a declarat oficial ca i-a cerut directorului general al Transgaz, Ioan Rusu, sa prezinte in Parlament un plan despre nevoile de finantare ale proiectului Nabucco.
Cum era de asteptat, vizita senatorilor PSD in municipiul de pe Tarnava Mare a culminat cu discutii serioase privind proiectul Nabucco. Mircea Geoana a declarat oficial ca i-a cerut directorului general al Transgaz SA, Ioan Rusu, sa prezinte in Parlament un plan despre nevoile de finantare ale proiectului Nabucco, precum si masurile legislative aferente. "Am solicitat, in numele Senatului Romaniei si al Parlamentului Romaniei, domnului director general prezentarea, inclusiv in fata Parlamentului, a unui plan extrem de detaliat cu privire la necesitatile legislative de ratificare a proiectului Nabucco, semnat recent la Ankara, de asigurare a finantarii multianuale, cu ocazia dezbaterii bugetului de stat pe 2010 si pe anii urmatori si a ceea ce inseamna necesitatea de finantare, pentru ca reprezinta un efort financiar. Inainte sa primim dividende in urma proiectului Nabucco, va trebui sa si investim", a declarat liderul PSD dupa vizita la sediul Transgaz din municipiul Medias.
Mircea Geoana a tinut sa sublinieze importanta acestui proiect pentru statul roman, declarand ca Nabucco este cel mai important proiect de politica externa si de politica interna.
"Daca Romania va reusi, prin abilitate diplomatica si printr-un echilibru intre marile puteri, sa devina poarta de intrare a acestor produse si servicii, inclusiv energetice, din Extremul Orient, catre spatiul ex-sovietic, catre Europa, aceasta ", a adaugat liderul social-democrat.
Conducta Nabucco are scopul de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia, incepand cu 2013. Din acest proiect fac parte: OMV din Austria, compania ungara MOL, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, firma turceasca Botas si grupul german RWE. Lungimea conductei ar atinge 3.300 de kilometri, iar costurile proiectului se ridica la circa 7,9 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimari ale Consortiului. Constructia gazoductului va incepe in 2010, iar primele cantitati de gaze naturale vor trece prin conducta in 2013.