Reprezentanti ai Transgaz, Romgaz si Gazprom au analizat, miercuri, perspective de colaborare in domeniul inmagazinarii de gaze in Romania, dezvoltarea actualelor capacitati de tranzit si dezvoltarea unora noi in contextul proiectului South Stream, sustinut de Rusia. "S-au analizat perspectivele de cooperare in domeniul inmagazinarii de gaze subterane in Romania, alternative de dezvoltare a capacitatii de tranzit existente si constituirea de noi capacitati de tranzit pe teritoriul Romaniei, luand in considerare aspectele privind sistemul de conducte South Stream pe care Gazprom il are in analiza. (...) S-a discutat analiza posibilitatilor", a declarat, miercuri, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, la finalul intalnirii cu delegatia Gazprom. Urmatoarea intalnire intre Transgaz si Gazprom a fost convenita pentru luna decembrie.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana trecuta ca Romania este gata sa sprijine atat constructia gazoductului Nabucco, cat si a South Stream, proiect initiat de Gazprom.
South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom si cel italian ENI, care are ca obiectiv constructia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze rusesti catre Europa. Gazprom a incheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia si Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Slovenia si Austria ar putea sa participe de asemenea.
Presa rusa a scris, saptamana trecuta, ca Gazprom ia in considerare includerea Romaniei in proiectul South Stream, pentru a inlocui Bulgaria, stat care creeaza dificultati si intarzie astfel constructia gazoductului. Oficialii transportatorului roman de gaze Transgaz au infirmat, ulterior, informatiile, si au precizat ca nu au discutat cu Gazprom despre o eventuala includere a Romaniei in South Stream.