Pe lânga scumpirea anuntata la 1 iulie, gazele naturale sunt mai "piperate" daca au putere calorifica mai buna, adica daca ard mai bine. Astfel ca factura de gaze pe luna trecuta a fost mai scumpa în Slatina si în Craiova decât în Bucuresti sau Pitesti, la acelasi consum.  În aceasta perioada, consumatorii casnici au intrat în posesia facturilor la gazele naturale, emise pentru luna trecuta. În iulie a intrat în vigoare noua facturare a furnizorului de gaze din sudul tarii, Distrigaz Sud, care presupune exprimarea consumului în kWh si plata în unitati de energie, nu în metri cubi de gaz consumat, cum era pâna acum. Totodata, de la 1 iulie a crescut si pretul efectiv al gazelor cu 12,5%, dar abia acum se simte la buzunar. Daca pâna la data respectiva un metru cub de gaz costa 0,98955 lei (fara TVA), dupa 1 iulie, o unitate de energie (E) costa 0,10470 lei, dar este exprimata în kWh. 
Facturi cu doua preturi Noile facturi Distrigaz Sud au creat confuzie în rândul detinatorilor de centrale termice de apartament. Acei consumatori la care facturarea gazelor s-a facut si pe câteva zile din iunie, si pe o perioada din luna iulie gasesc pe facturi doua tipuri de exprimare a cantitatii de gaz consumate si doua preturi, unul valabil pe când gazul se masura în metri cubi si altul mai mare, exprimat în lei/kWh. "Daca respectivul consumator a prins si o perioada dinainte de 1 iulie, atunci are pe factura doua tarife, unul vechi si altul si scumpit, si exprimat în unitati de energie. Au fost mai multe neîntelegeri legate de acest aspect, pentru ca oamenii vedeau doua preturi pe aceeasi factura", a precizat un reprezentant autorizat al Distrigaz Sud. 
Puterea calorifica, o notiune abstracta Consumatorul casnic nu-si poate calcula singur costul gazului consumat într-o luna, pentru ca acum nu mai merge la contoarul de gaz sa vada câti metri cubi a consumat, ci trebuie sa stie câte unitati de energie a folosit în locuinta. Acest calcul depinde de un indicator numit "Putere calorifica superioara" - ce cantitate de caldura s-a produs prin arderea gazului. Puterea calorifica superioara nu poate fi masurata de clienti, iar Distrigaz sustine ca nici macar compania nu face acest lucru: "Masuratorile le face Transgaz, în fiecare zona, iar puterea calorifica pe fiecare localitate este afisata pe site-ul Distrigaz Sud. Am avut solicitari din tara sa se monteze contoare pe blocuri pentru a stabili puterea calorifica specifica, dar acest lucru nu este posibil. Nicaieri în Europa nu este asa ceva", au sustinut reprezentantii furnizorului de gaze. Formula dupa care se calculeaza consumul de gaze si pretul acestora este afisata pe spatele fiecarei facturi. Energia produsa (E) este egala cu volumul de gaze (metri cubi) înmultit cu puterea calorifica superioara. Apoi aceasta energie rezultata (exprimata în kWh) este înmultita cu tariful stabilit de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) - 0,10470 lei pe unitatea de energie. Rezultatul reprezinta suma pe care trebuie sa o platim pentru gazele consumate într-o luna. Clientul Distrigaz nu are control asupra facturii si nu poate sa verifice daca a consumat sau nu la pretul respectiv, pentru ca nu poate sa cuantifice puterea calorifica a gazului. 
Slatina - cel mai scump gaz 
Din toata regiunea de sud a tarii arondata Distrigaz Sud, Slatina are cea mai mare putere calorifica superioara, potrivit datelor afisate pe site-ul companiei. La ultima actualizare (18 august), gazul furnizat în Slatina avea o putere calorifica de 11,291 kWh/mc. Si gazul livrat în Craiova este scump, cu o putere de 10,703 kWh/mc. Ambele municipii din Oltenia consuma gaze mai scumpe decât în Bucuresti (unde puterea gazului este de 10,548) si decât în toate cele 11 judete arondate Distrigaz. Alte puteri calorifice din marile orase, calculate la aceeasi data - 18 august: Pitesti - 10,555, Brasov - 10,422, iar la Târgu Jiu si Râmnicu Vâlcea, puterea era de 10,623, respectiv 10,624. De asemenea, pe perioada verii, gazele au putere calorifica mai mare decât pe iarna, deci aceeasi cantitate de gaz consumata vara este mai scumpa decât iarna. Specialistii spun ca în anotimpul calduros gazul este mai bun si arde mai bine datorita consumului mai mic. Adevarata scumpire a gazelor va umfla cu mult facturile abia la iarna, când consumul este mare. Daca pentru încalzirea unui apartament cu trei camere o familie a platit iarna trecuta 230-300 de lei, la aceeasi cantitate de gaz consumata iarna viitoare va achita 260-340 de lei, dar pretul final va varia si în functie de puterea calorifica din perioada respectiva.Scumpiri si la factura de energie electrica
Si facturile CEZ au crescut de luna aceasta, desi majorarile de tarife au avut loc în iulie. Daca pâna la acea data consumatorii plateau 0,29930 lei/kWh, fara TVA, acum dau 0,31250 lei/kWh. Clientul plateste în plus pâna la trei-patru lei pe luna.