Alexander Medvedev, director general adjunct al Gazprom, a avertizat ca o propunere a Comisiei Europene (CE) care ar limita accesul grupului rus la retelele de distributie a energiei ale statelor membre ale UE va duce la majorarea preturilor gazelor naturale, potrivit site-ului forbes.com.
Medvedev a declarat ca vrea sa avertizeze omologii sai din Uniune de potentialele consecinte ale unei propuneri a Comisiei, care va impiedica Gazprom si alte companii din afara UE sa controleze retelele de energie europene, arata forbes.com, citand un articol din "Financial Times".
Oficialul Gazprom a aratat ca propunerea, care face parte din planul Comisiei de a separa operatiunile de productie de energie de cele de productie, nu a avut niciun impact asupra planurilor de investitii ale Gazprom in proiecte importante.
Continuarea liberalizarii pietei gazelor din UE va duce inevitabil la cresterea preturilor, cu circa 50%, a spus Medvedev.
Grupul Gazprom, care furnizeaza aproximativ 25% din gazele naturale necesare UE, incearca sa calculeze care vor fi efectele propunerii CE asupra investitiilor deja existente in retelele de distributie europene.
Gazprom, controlat de statul rus, are o companie mixta impreuna cu BASF care controleaza 15% din piata Germaniei, precum si investitii similare in Italia, Franta si Marea Britanie.
In Romania, potrivit datelor ANRE, producatorii furnizeaza in acest moment gaze la intern la preturi de 470 de lei/mia de metri cubi (198,45 dolari/1.000 mc), in timp ce gazele de import sunt cumparate cu 315 dolari/mia de metri cubi.
OMV a anuntat recent ca intentioneaza prin Petrom sa-si intareasca pozitia pe piata de gaze din regiune, pe de o parte prin extinderea in alte tari, inclusiv prin achizitii, iar pe de alta parte printr-un posibil parteneriat cu gigantul rus Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze la nivel mondial.