Comisia Europeana a aprobat recent extinderea perioadei de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import pana la 31 decembrie 2008, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Astfel, scumpirea gazelor se va face treptat, iar romanii nu se vor mai simti arsi la buzunare dintr-o data primind de la Uniune doi ani de gratie, timp in care sa-si alinieze preturile.
Obligatia de aliniere a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul preturilor pentru gazele importate a fost stabilita in negocierile de aderare la Uniunea Europeana (UE), incheiate de fostul Guvern. Atunci, pretul gazelor din productia interna era de 60 de dolari pe 1.000 de metri cubi, in timp ce importurile aveau un cost de 140 de dolari pe 1.000 de metri cubi. In timpul negocierilor de preaderare la UE a fost stabilita o rata de majorare a pretului cu 25 de dolari pe 1.000 de metri cubi pe an. In prezent, importurile de gaze ale Romaniei sunt la un nivel de circa 280 de dolari pe 1.000 de metri cubi. In opinia mai multor analisti, practic in acest an romanii ar fi trebuit sa suporte o dublare a pretului gazelor naturale. Tocmai de teama unor efecte sociale dezastruoase asupra buzunarelor oamenilor de rand, Executivul a cerut Comisiei Europene o pasuire de doi ani pe care a si primit-o.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a prezentat, la inceputul lui februarie, un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna la nivelul celor din import. Astfel, potrivit ANRGN, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa creasca pana la sfarsitul acestui an la 145 de dolari pe 1.000 de metri cubi, iar in trimestrul patru al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari.
De asemenea, pretul final reglementat ar urma sa creasca de la nivelul actual de 263 de dolari pe 1.000 de metri cubi la 282 de dolari pe 1.000 de metri cubi in trimestrul al doilea, 288 de dolari in trimestrul al treilea si 294 de dolari in semestrul al patrulea al anului.
Majorarile succesive vor continua si pe parcursul anului viitor si vor ajunge la 336 de dolari pe 1.000 de metri cubi in trimestrul patru al lui 2007, daca este urmat scenariul ANRGN.
Gabriel Sarbu, director Directia Preturi si Tarife din ANRGN, ne-a declarat ieri ca aceasta decizie va influenta in bine preturile finale pentru toti cosumatorii, dar este prea devreme sa se vorbeasca despre cifre. "Putem vorbi despre anumite valori abia dupa ce Guvernul va face public calendarul privind productia interna", a spus Sarbu. El a adaugat ca ANRGN a prezentat Guvernului, in ultima perioada, diverse variante de majorare a pretului la gaze.

Ultimele majorari de preturi

De la inceputul anului si pana in prezent gazele naturale s-au scumpit o singura data, la 1 ianuarie, cu 17%. Urmatoarea majorare, anuntata deja de ANRGN, va avea loc la 1 aprilie, cand gazele naturale livrate consumatorilor captivi vor fi mai scumpe cu 3,8%.