Pretul gazelor naturale va creste cu maximum 8% in 2007, a declarat ieri vicepresedintele Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Gheorghe Buliga, citat de NewsIn. Acesta a precizat insa ca pana la 1 septembrie 2007 gazele naturale se vor scumpi cu cel mult 1%.
"Este foarte posibil ca gazele natuale sa nu se scumpeasca pana la 1 septembrie. Asa arata calculele ANRGN pana in acest moment. Daca se vor scumpi, pretul lor nu va creste cu mai mult de 1%", a adaugat vicepresedintele ANRGN. Motivul pentru care pretul gazelor naturale nu va creste cu mai mult de un procent este, potrivit lui Buliga, "contextul international".
Estimarile ANRGN le contrazic pe cele ale ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, care a declarat recent ca gazele naturale s-ar putea scumpi, in 2007, cu maximum 3-5%, in loc de 8%, cat era preconizat. Aceasta in conditiile in care Ministerul Economiei va gasi o solutie de ieftinire a gazelor din import.
"Daca in 2007 pretul gazelor naturale ar trebui sa creasca cu 8%, prin importul de gaze naturale mai ieftine, cresterea ar trebui sa fie de 3% pana la 5%", a spus ministrul Economiei.

Fondul Social compenseaza scumpirile

Majorarea preturilor la gaze nu-i va afecta insa pe cei cu venituri mici, intrucat aceasta va fi suportata din fondul social, a mai promis oficialul MEC. Infiintarea fondului social, programata pentru acest an, are ca scop compensarea unei parti din facturile la gaze ale populatiei cu venituri mici. Vosganian a declarat in acest sens ca a con-venit cu ministrul Muncii ca aceasta compensare in factura sa creasca proportional cu suma colectata la fondul social. Trebuie spus ca la fondul social sunt asteptate sa contribuie voluntar toate societatile de pe piata energiei. (M.H.)