Pretul gazelor naturale va creste cu 8,5%, din 11-12 noiembrie, anunta NewsIn, citand surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). ßi asta din cauza ca Petrom nu vrea sa scada pretul gazelor livrate distribuitorilor, dupa cum sustin aceleasi surse.
Ministrul Economiei, Codrut ßeres, a declarat ieri ca Petrom si distribuitorii de gaze E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud nu au ajuns inca la finalizarea negocierilor privind pretul de livrare. El considera insa ca Petrom isi va revizui politica de preturi si va aplica aceleasi tarife ca Romgaz in urmatoarele doua luni. In opinia ministrului Economiei, inflatia este unul dintre considerentele care determina scumpirea gazelor de luna viitoare. Reamintim ca ANRGN le-a cerut producatorilor de gaze, in special OMV Petrom, sa renunte la practica de a impune distribuitorilor preturi mai mari decat cele calculate de institutie, avertizand ca in caz contrar populatia va plati la inceputul lui 2007 o factura nejustificat de mare. ANRGN stabilise un pret mediu anual al productiei interne de circa 115 dolari pe mia de metri cubi, sustinand ca acesta ar fi acoperit costurile de productie si marja de profit a producatorilor. Mai mult, ar fi impiedicat o crestere accentuata a pretului final la consumator. Desi recunoaste ca a scumpit gazele, Petrom arata ca si-asa pretul sau este de aproape doua ori mai mic decat cel al gazelor din import.

Probleme la furnizarea de gaze

Reprezentantii ANRGN au precizat ca din cauza nesemnarii unor contracte ferme de livrare cu preturi rezonabile, am fi avut pro-bleme in alimentarea cu gaze daca la 16 octombrie ar fi fost temperaturi mai mici. Ca sa evite astfel de situatii, ANRGN a aprobat ieri majorarea preturilor de livrare, astfel incat contractele dintre Petrom si distribuitorii de gaze sa se semneze in sfarsit. (M.H.)