Compania azera SOCAR intentioneaza sa livreze direct tiei si gaze naturale pe piata romaneasca pentru a evita intermediarii si va folosi piata autohtona pentru a se extinde pe pietele din Europa, a declarat ieri reprezentantul firmei in Romania, Hamza Karimov.
"Dorim sa intram cat mai repede pe piata din Romania. Produsele noastre sunt deja prezente aici, dar prin intermediari, insa noi vrem sa livram direct, la preturi mai bune", a spus Karimov, la un seminar pe teme energetice. El a precizat ca SOCAR si-a deschis reprezentanta in Romania in aprilie, cu scopul de a prospecta piata si posibilitatile comerciale din Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria si altele.
Romania reprezinta un punct de interes major pentru SOCAR, avand deschidere la Marea Neagra, ceea ce ii ofera companiei azere posibilitatea de a livra titei si gaze in Europa. Recent, Gaz de France a discutat cu SOCAR sa aduca gaze din Azerbaidjan, pe care sa le livreze in Romania si Italia, propunere aflata inca in analiza companiei azere.
Surse din compania petroliera azera au declarat in mai pentru Reuters, ca firma va semna un acord pe termen lung pentru furnizarea de titei grupului Rompetrol.
Totodata, reprezentantul SOCAR a afirmat ieri ca nu stie sa existe resursele financiare pentru achizitia unei rafinarii din Romania. SOCAR a achizitionat recent un terminal petrolier in Georgia, cu o capacitate de depozitare de 30 de milioane de tone si urmeaza sa construiasca o rafinarie in Portul Ceyhan in Turcia. SOCAR estimeaza ca in 2007 sa produca 44 de milioane de tone titei si 60 de miliarde de metri cubi de gaze, urmand ca in 2010 sa produca 60 de milioane de tone titei.
Potrivit declaratiilor de ieri ale reprezentantului SOCAR, compania azera este interesata si de gazoductul Nabucco si de oleoductul Constanta - Trieste si urmareste posibilitatile de achizitii si parteneriat cu firme din Romania si Europa. (Mugur Cosmin)