Turcia si Iranul au semnat miercuri un memorandum, care permite Turciei sa comercializeze gaz iranian, care ar fi suficient pentru umplerea gazoductului Nabucco intr-o prima etapa.
Turcia si Iranul au semnat un memorandum, care permite Turciei sa comercializeze 17,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an extras de la unul dintre cele mai mari zacaminte de gaz natural iranian South Pars.
Teheranul si Ankara intentioneaza sa investeasca in acest proiect circa patru miliarde de dolari, cate un miliard de dolari pe an.
"Vom demara lucrarile la inceputul lunii noiembrie. Potrivit acordului Turcia poate comercializa gaz natural. De asemnea, jumatate din cantitatile de resurse vor fi comericalizat in Turica sau prin teritoriul ei", a spus ministrul turc al energiei Taner Yildiz. Ceea ce inseamna, scrie cotidianul rus, că Turcia obtine dreptul de a comercializa 17,5 de miliarde de metri cubi de gaz din zacamantul South Pars. In acelasi timp, ministrul a subliniat ca "Iranul poate deveni si unul dintre furnizorii de gaz pentru gazoductul Nabucco", scrie publicatia rusa Kommersant.
Potrivit sefului centrului de relatii internationale si analiza strategică "Turcsam" din Turcia, Sinan Ogana, dupa semnarea acestui acord, gazul iranian se afla pe primul loc pentru umplerea cu gaz a Nabucco, dupa gazul turkmen, irakian si azer.
In cazul in care prevederile din memorandum vor fi realizate, cantitatile de gaz pe care Turcia interntioneaza sa le cumpere din zacamantul South Pars sunt suficiente pentru prima etapa de umplere a conductei. Ceea ce inseamna ca acest gazoduct, prin care se vrea crearea unui traseu de tranzitare a gazului caspic, ocolind Rusia, ar putea obtine o baza sigura de resurse.
In acest caz nu este exclus ca Nabucco ar putea fi construit chiar mai devreme decat proiectul ruso-italian South Stream, scrie Kommersant.
Expertul turc considera ca semnarea acestui document a fost convenita in prealabil cu SUA. "Nu cred ca Erdogan, face astfel de pasi fara desfasurarea unor discutii in acest sens cu Washingtonul", a spus el pentru Kommersant. Intr-adevar la inceputul lunii octombrie, scrie cotidianul rus, dupa intrevederea de la Jeneva in dosarul nuclear iranian cu participarea reprezentantilor Teheranului, Iranul aparent era dispus pentru dialog.