Grupul francez Gaz de France (GDF) poate vinde in Romania si Italia gaze naturale extrase din campul Shah Deniz, din Azerbaidjan, intrucat detine infrastructura potentiala, potrivit agentiei de presa azere APA Economics, citata de "Budapest Business Journal". Pe de alta parte, anuntul GDF pare sa rezolve problema transportului de gaze din Marea Caspica catre Europa, ceea ce face ca proiectul gazoductului Nabucco sa ramana doar pe planseta inginerilor.

O delegatie condusa de directorul general al GDF, Alain Azouaou, a purtat discutii cu oficialii Ministerului Industriei si Energiei din Azerbaidjan, in care s-au aratat ca GDF detine infrastructura potentiala pentru a exporta in Italia si Romania gazele produse la campul Shah Deniz. Azouaou a mai precizat ca grupul vinde sapte-opt miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, in cele doua state.
Compania este prezenta pe piata romaneasca prin intermediul firmelor Distrigaz Sud, Depomures Targu Mures, Vital Gaz si Gena Rom Gestiune Energetica. In februarie 2007, grupul a preluat, prin intermediul diviziei Gaz de France International, un pachet de actiuni reprezentand 65% din capitalul social al Amgaz Medias.

Nabucco ramane doar un proiect?

Semnalul dat de GDF este foarte pretios, in conditiile in care tara noastra este un important jucator in consortiul care trebuie sa construiasca gazoductul Nabucco, conducta care ar putea transporta gaze naturale tot din zona Marii Caspice, catre Europa. Gazoductul este gandit astfel incat realizarea lui ar putea oferi o mai mare independenta energetica intregii Europe fata de Rusia.
Astfel, anuntul GDF face sa intareasca previziunile unor analisti din domeniu petrolier care sustin ca acest gazoduct va ramane doar in stadiul de proiect. Recent, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, arata la un seminar pe teme energetice organizat de "Ziarul Financiar" ca gazoductul Nabucco este "una dintre utopiile lumii moderne". Omul de afaceri si-a motivat afirmatia prin faptul ca atat timp "cat timp rusii construiesc proiectul Bluestream 2, (Nabucco, n.red.) nu are nicio sansa, iar noi ramanem dependenti strict de resursele rusesti".
Europa este obligata sa coopereze cu Rusia, iar Romania va putea deveni "un pod" intre Est si Vest, a explicat Patriciu.
Proiectul Nabucco, a carui constructie ar urma sa inceapa in 2008 si sa se finalizeze trei ani mai tarziu, ar costa circa 4,6 miliarde de euro. In varianta lui initiala, gazoductul Nabucco urma sa transporte gaz din Azerbaidjan, Egipt si Iran, cu posibilitatea ca si Irakul sa fie inclus la un moment dat pe lista. Recenta criza de la Teheran, care a condus si la o incordare a relatiilor dintre Iran si Uniunea Europeana, lasa incerta furnizarea de gaz iranian pentru gazoductul Nabucco.