Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au descoperit ca regia nu a facturat 1,3 milioane metri cubi de apa livrata in punctele si centralele termice ale Regiei de Termoficare Craiova.
Inspectorii Camerei de Conturi Dolj au descoperit o "gaura" de peste 21 de miliarde de lei vechi in bugetul Regiei Autonome de Apa Craiova, in urma unui control efectuat pentru anul financiar 2005. Potrivit controlorilor, pierderile sunt cauzate de nefacturarea unei cantitati impresionante de apa rece livrata Regiei Autonome de Termoficare, in punctele si centralele termice pe care aceasta din urma le detine in oras. Organele de control au consemnat ca, in 2005, Regia de Apa Craiova a livrat catre Regia de Termoficare 4,19 milioane de metri cubi de apa, cantitate determinata pe baza citirii apometrelor instalate la intrarea apei in centralele si punctele termice. De altfel, procesele-verbale intocmite cu aceasta ocazie ar fi fost insusite de catre angajatii regiei de termoficare. Totusi, cantitatea de apa facturata a fost de 2,89 milioane de metri cubi, cu 1,3 milioane de metri cubi mai putin fata de inregistrarile de pe apometre. In consecinta, anul trecut Regia de Apa Craiova a inregistrat pierderi de peste 21 de miliarde de lei. Inspectorii financiari au trasat ca sarcina facturarea celor 1,3 milioane de metri cubi de apa care nu ies la socoteala contabila pana cel mai tarziu pe 30 iunie 2006. Acestia au avertizat ca "neaducerea la indeplinire a masurilor dispuse va atrage raspunderea administrativa, civila sau penala, dupa caz, a conducatorului unitatii". Alta neregula depistata a fost ca regia are foarte putine contracte incheiate fata de numarul mare de utilizatori. Astfel, din 20.446 de utilizatori ai serviciilor de apa exista contracte incheiate doar pentru 5.967 de utilizatori. Cei mai multi beneficiari fara contracte (13.253) sunt persoane fizice, iar 1.226 sunt persoane juridice. Si in acest caz, regia are drept sarcina incheierea de contracte cu toti utilizatorii. Referitor la contractele de furnizare a apei, trebuie spus ca unitatea nu are un asemenea act semnat nici cu cel mai mare consumator, Regia de Termoficare. In aceste conditii, nu este greu de explicat ceata in care se afla cele doua regii.
Contre la primarie
Viceprimarul Sorin Iordache, cel care are in subordine Regia Autonoma de Termoficare, sustine ca Regia de Apa este cea care incearca sa scape de responsabilitatea colectarii facturilor de la asociatiile de proprietari. "Regia de Apa vrea sa incaseze contravaloarea apei folosite pentru producerea apei calde direct de la Regia de Termoficare, ca sa nu se mai omoare ei sa incaseze direct de la utilizatori. E mult mai simplu sa-i scoata datori pe cei de la Termoficare decat sa se mai oboseasca sa colecteze banii de la asociatiile de proprietari", a precizat Sorin Iordache. Viceprimarul sustine ca s-a facturat doar apa folosita la incalzire, nu si cea folosita pentru producerea apei calde. La randul sau, Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova, a declarat ca nu recunoaste sumele imputate. "Aud de la presa de aceasta problema. Eu am pierderi in reteaua mea de transport de 12,93%. Acest procent a fost calculat si aprobat. Nu pot sa recunosc altceva. In caz contrar, ar insemna sa includ in tarife o pierdere de 50%", a spus Tudorache. Celalalt viceprimar craiovean, Gheorghe Nedelescu, cel care are in subordine Regia Autonoma de Apa, a fost mult mai prudent in afirmatii. "Am vazut materialul de la Camera de Conturi si l-am repartizat spre rezolvare. Acest frecus dintre cele doua regii dureaza de mult timp, inca de cand s-au separat. In prezent, mai exista o problema: intre cele doua parti nu exista un contract de furnizare a apei. Am avut mai multe discutii cu cei doi directori, insa nu am reusit sa-i punem de acord in aceasta privinta. Se pare ca este si un vid legislativ in problemele de acest tip", a spus Nedelescu. Vicele vede o solutionare partiala a conflictului dintre cele doua regii: "I-am spus lui Popescu (directorul regiei de apa - n.r.) sa incerce o compensare, pentru ca are de incasat de la Regia de Termoficare in jur de 11 miliarde de lei vechi. Ar mai ramane noua miliarde".
Directorul Regiei Autonome de Apa Craiova, Gheorghe Popescu, nu a fost ieri de gasit pentru a exprima propria versiune asupra acestei dispute. Purtatorul de cuvant al institutiei, Steliana Badescu, a promis un punct de vedere oficial in legatura cu raportul inspectorilor financiari, insa explicatiile regiei nu sosisera pana la ora inchiderii editiei.