Pentru a se conforma normelor europene, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) interzice transportul porcilor in alta localitate. Spre exemplu, daca pana acum puteati de Craciun sa luati un porc de la rudele de la tara, din acest an nu vi se mai permite, au declarat reprezentantii ANSVSA. Ei au afirmat ca aceasta masura are drept obiectiv prevenirea riscului de raspandire a pestei porcine, dar reprezinta si alinierea la normele UE. In acest sens, ANSVSA va colabora cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pentru a face controlul circulatiei si pe drumurile publice. Daca veti fi descoperiti ca transportati porci dintr-o localitate in alta, veti fi sanctionati.
In ceea ce priveste comercializarea porcilor, taranii care nu au domiciliul in cele 17 judete afectate de peste porcina, chiar si cei care au mai putin de trei animale, mai pot sa-i vanda in acest an in targurile autorizate, doar daca au autorizatie sanitara.
De asemenea, taranii pot vinde porcii sacrificati la tarabe autorizate, daca taierea se face in abatoare autorizate si li se emite certificat sanitar.

Vanzarea porcilor, in functie de numarul lor

Un nou act normativ elaborat de catre ANSVSA, care apare astazi in "Monitorul Oficial", prevede ca peste sase luni crescatorii de porci vor fi impartiti pe trei niveluri, pentru care poate opta fiecare, in functie de destinatia animalelor si a carnii. Astfel, gospodariile care au sub trei porci nu-i mai pot creste decat pentru autoconsum. Cei care au intre trei si 20 de porci pot opta sa intre la categoria de microferme si animalele pot fi folosite pentru consum la nivel local. Fermele cu mai mult de 20 de porci vor fi clasate ca exploatatii comerciale si vor putea efectua comert la nivel national. Asadar, cea mai mare parte a crescatorilor de porci, 52%, care reprezinta 2,5 milioane de gospodarii, ce cresc sub trei porci, nu-i vor mai putea comercializa. Ei vor putea folosi carnea doar pentru consumul propriu. In ceea ce priveste crescatorii unui numar cuprins intre trei si 20 de porci care nu vor mai putea sa-i comercializeze decat la nivel local, vor trebui sa faca acest lucru numai in targurile locale. Acestea insa mai exista doar foarte putine la nivel national, care nu pot acoperi toate comunele din Romania. Astfel, acesti fermieri se pot confrunta cu riscul de a nu putea comercializa animalele.
Reprezentantii ANSVSA au mai spus ca de ieri a inceput campania de vaccinare a porcilor pentru pesta porcina. Aceasta campanie are mai multe etape, in cea care a inceput ieri urmand sa fie vaccinati porcii care au o greutate sub 50 de kilograme si o varsta cuprinsa intre 20 si 40 de zile. Vaccinarea, care este gratuita, trebuie sa fie realizata pentru toti porcii de pe tot teritoriul tarii.
In cazul crescatorilor care au sub 20 de porci, gratuitatea vaccinarii se refera la manopera, consumabile si vaccin, in timp ce in cazul fermelor comerciale manopera trebuie suportata de catre acestea.