Facturile agentilor economici vor fi emise in format electronic incepand cu 2006, a declarat ieri ministul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. In ceea ce priveste renuntarea la facturile pe hartie, aceasta masura este prevazuta a fi luata cativa ani mai tarziu. Nagy a precizat ca institutia pe care o conduce va elabora proiectul de lege privind acest tip de facturare, iar actul normativ va intra in vigoare de anul viitor. Ministrul Comunicatiilor a mai spus ca “intrarea in vigoare a legii reprezinta un prim pas in dematerializarea documentelor financiare ale unei companii“. Actul normativ va fi insotit de Legea privind arhivarea electronica a documentelor, care prevede ca societatile sa aiba obligatia sa stocheze documentele pe suport electronic.
Facturile in format electronic vin in sprijinul agentilor economici, dar “strica“ afacerea vanzatorilor ambulanti care vand teancuri de facturi la colt de strada. De altfel, saptamana trecuta, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, si-a exprimat speranta ca, o data cu aprobarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale, “vor disparea si acele persoane care vand la coltul strazii facturi luate cu sacul de firme-fantoma“.
Mai mult chiar, dupa adoptarea legii, cei prinsi ca emit facturi false, in loc de o amenda care li se dadea inainte, vor fi condamnati la inchisoare. Sebastian Bodu a mai spus ca, “in completarea acestei legi, Ministerul Finantelor Publice va emite un ordin privind inactivii, astfel incat aceste facturi sa nu mai fie deductibile fiscal“. De asemenea, presedintele ANAF a precizat ca “avem o lege foarte detaliata tocmai pentru a nu se abuza in stabilirea faptelor de evaziune fiscala“.