Gas de France (GdF), actionarul majoritar al distribuitorului de gaze Distrigaz Sud, este interesat sa se implice in constructia liniilor de interconexiune a retelelor de gaze a Romaniei cu Ungaria si cu Bulgaria, a declarat miercuri presedintele grupului francez, Jean Francois Carriere.
"Vrem sa ne implicam in constructia conductelor de gaze Giurgiu-Ruse (Bulgaria) si Arad-Szeged (Ungaria) pentru a conecta pietele de gaze si pentru a ne optimiza portofoliul de clienti", a afirmat Carriere, la un seminar pe teme de energie organizat de ForumInvest.
Din partea Romaniei, cele dou_ proiecte sunt derulate de compania nationala de transport a gazelor Transgaz Media.
Carriere a precizat c_ GdF ar putea sa investeasca atat in constructia celor doua conducte, cat si sa furnizeze gaze pentru interconexiunile cu Bulgaria si Ungaria.
Grupul francez, care a preluat in 2005 participatia majoritara a distribuitorului de gaze Distrigaz Sud, care alimenteaz_ Capitala, este implicat si in trei proiecte de modernizare derulate de Termoelectrica la centralele Doicesti, Borzesti si Galati, precum si de unele unitati ale Hidroelectrica.
Totodata, GdF intentioneaza sa detina in Romania, in 2012, 20% din totalul capacitatilor de inmagazinare a gazelor, de la nivelul de 12% in 2007. Potrivit lui Carriere, capacitatile de stocare a gazelor vor creste in Romania de la 2,9 miliarde de metri cubi de gaze in 2007 la 4,9 miliarde de metri cubi de gaze in 2012.