De la 1 ianuarie, productia de tuica din propria gospodarie trebuie declarata la fisc si accizata. In caz contrar, producatorii risca amenzi de cel putin 100 de milioane de lei vechi. Ei se pot trezi in orice moment cu Garda Financiara la usa.
De la 1 ianuarie 2007, romanii care produc tuica in gospodaria proprie risca amenzi usturatoare daca nu isi declara productiile la fisc si nu platesc accize la stat. Ei se pot trezi in orice moment cu Garda Financiara la usa daca exista suspiciuni ca nu respecta legea.
"Amenda pentru produsele accizabile este cuprinsa intre 200 de milioane si un miliard de lei vechi. O contraventie de 100 de milioane de lei vechi se poate aplica pe loc. Noi vom verifica si respectarea legii de producatorii individuali de tuica, inclusiv pentru consum propriu. Acestia trebuie sa fie inregistrati la fisc si sa plateasca accize", a declarat Dragos Ursulescu, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj. Cum specialistii apreciaza ca fenomenul va fi destul de greu de tinut sub control, organele de control ale statului se vor baza probabil pe reclamatiile venite de la vecinii "evazionistilor".
Nu s-a autorizat nimeni
Pentru cantitatea de 50 de litri de produs destinata consumului propriu al unei gospodarii individuale, acciza reprezinta 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic, care este de 375 de euro/hl alcool pur.
Potrivit noilor reglementari ale Codului Fiscal, toate gospodariile individuale care detin instalatii de productie au obligatia sa se inregistreze la autoritatea teritoriala prin administratia finantelor publice in raza careia isi au domiciliul, iar in cazul gospodariilor care realizeaza astfel de produse pentru consumul propriu, o data cu inregistrarea au obligatia sa declare cantitatile estimate sa fie obtinute la nivelul unui an. Conform celor declarate de Mihai Antonescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, producatorii rurali nu se grabesc insa sa se inregistreze la fisc. "Nu s-a inscris nimeni pana acum, dar mai este timp, pentru ca inca nu s-au fabricat astfel de produse de la 1 ianuarie 2007. Ce este pe stoc, din productia veche, nu este accizabil", a spus Antonescu.
Proprietarii de livezi care nu au astfel de instalatii pot realiza tuica pentru consumul propriu, in sistem de prestari servicii, numai in antrepozite fiscale autorizate pentru productia de astfel de produse.
Cum se obtine autorizatia
Un antrepozit fiscal de depozitare trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a fi autorizat. Astfel, el trebuie sa aiba un anumit volum mediu trimestrial de iesiri de produse accizabile, dupa cum urmeaza: bere - 150.000 de litri, vin si bauturi fermentate - 150.000 de litri, bauturi spirtoase - 25.000 de litri alcool pur, alcool etilic - 400.000 de litri alcool pur, bauturi alcoolice in general - 30.000 de litri de alcool pur, tigarete - o cantitate a carei valoare la pretul maxim de vanzare cu amanuntul sa nu fie mai mica de 2,5 milioane de euro.
Aceste cantitati minime nu sunt obligatorii in cazul antrepozitelor fiscale de depozitare situate in aeroporturi. Perioada de valabilitate a autorizatiei pentru antrepozitele de productie este de cinci ani, iar pentru cele de depozitare - de trei ani. Avand in vedere ca acciza se calculeaza pe concentratia de 90% alcool pur, specialistii aproximeaza ca pentru o cantitate de 1.000 de litri ar trebui sa se plateasca la stat circa 200 de euro.
Taxa pe viciu, care a majorat pretul tigarilor si al alcoolului cu 30%, s-a resimtit atat in veniturile bugetare, cat si in activitatea agentilor economici. Taxa a fost introdusa in aprilie 2006 si a insemnat cresterea accizei cu zece euro la mia de tigarete si 200 de euro la un hectolitru de alcool pur.