Garda de Mediu Constanta a formulat un punct de vedere referitor la situatia societatii care se ocupa de salubrizarea orasului Mangalia. La sfarsitul anului trecut firma Ecogold Mangalia era in pericol de a-si pierde autorizatia de functionare, deoarece nu respectase conditiile impuse la eliberarea acesteia. Mai exact, societatea trebuia sa construiasca o serie de puturi in apropiere de locul unde depoziteaza deseurile pentru a monitoriza calitatea apei. In urma analizarii situatiei, comisarii de mediu au ajuns insa la concluzia ca nu era nevoie de toate puturile mentionate in autorizatie.

In cursul anului trecut, societatii comerciale Ecogold Mangalia i s-a eliberat o autorizatie integrata de mediu, pe baza careia isi poate desfasura activitatea. "Dupa ce i s-a eliberat autorizatia, societatii i s-au pus in vedere o serie de masuri care trebuiau luate in timp. Astfel, desi isi poate indeplini activitatea in mod normal, conducerea societatii este nevoita sa respecte masurile impuse", a declarat comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu, Vasile Petro. In acest caz, Ecogold Mangalia ar fi trebuit sa construiasca sapte puturi pentru a urmari calitatea apei din zona in care depoziteaza deseurile colectate. Se pare insa ca nu au respectat intocmai prevederile impuse. "N-au indeplinit aceasta masura. Din sapte puturi au fost construite doar patru. Ei si-au motivat actiunile sustinand ca nu este nevoie de toate cele sapte puturi si ca situatia poate fi tinuta foarte bine sub control si in acest fel", sustine Vasile Petro. Dupa ce societatea si-a expus punctul de vedere, Garda de Mediu a ajuns la aceeasi concluzie ca si agentul economic. "Am formulat un punct de vedere in care am sustinut afirmatiile societatii, potrivit carora sunt suficiente cele patru puturi realizate pentru monitorizarea calitatii apei. Noi nu suntem abilitati sa facem masuratori, noi putem doar sa emitem pareri. Acum urmeaza ca asupra situatiei sa se pronunte si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati. Vom vedea daca sunt de acord cu punctul nostru de vedere sau nu", este de parere comisarul sef din cadrul Garzii de Mediu Constanta.

Incepe controlul la producatorii de ambalaje

In cazul in care se decide ca nu este nevoie de toate cele sapte puturi atunci societatea isi poate continua activitatea. In caz contrar, vor fi obligati sa reia lucrarile. Daca se va decide insa ca societatea nu are dreptate, exista riscul sa fie inaintata autoritatii care a eliberat autorizatia de functionare propunerea de a o suspenda, pentru a ii determina, prin masuri mai drastice sa-si rezolve problema. In alta ordine de idei, in perioada urmatoare comisarii de mediu vor demara mai multe controale pe tema deseurilor electronice si a ambalajelor, la societatile din Constanta. "Vom urmari in ce masura este respectata prevederea privind obligatiile distribuitorilor de aparatura electrocasnica si electronica de a sprijini consumatorii. Este vorba despre schimbul de produse, de exemplu daca un cetatean cumpara un televizor, trebuie sa i se primeasca vechiul aparat. De asemenea vom urmari si modul in care este tinuta evidenta ambalajelor, cum sunt gestionate si unde sunt trimise, intreg circuitul. La agentii economici care produc ambalaje vom urmari si daca au incheiate contracte cu societati autorizate pentru a le recicla. Rezultatele controalelor le vom transmite la Ministerul Mediului", a adaugat Vasile Petro.