Ministerul Finantelor Publice (MFP) are in vedere extinderea plafonului de garantii la 75.000 euro pentru casele construite prin programul Prima Casa de mai multi indivizi asociati, ca forma de stimulare a constructiilor noi de case, a spus, joi, ministrul de resort, Sebastian Vladescu.
"Varianta finala a programului Prima Casa prezinta garantii pentru credite de pana in 75.000 euro pentru constructiile in asociere, 70.000 euro pentru locuintele noi achizitionate individual si 60.000 euro pentru cele vechi", a declarat Vladescu, citat de NewsIn.
Plafonul total de garantii avut in vedere pentru 2010 de Ministerul de Finante pentru programul Prima Casa este 700 milioane euro, a precizat ministrul.
"Vom incerca sa stimulam construirea de locuinte noi printr-o noua prevedere care ii va stimula pe cei care se asociaza, in sensul unui plafon mai mare. (...) Vrem sa incurajam grupurile de oameni care isi construiesc un bloc intr-o anumita zona", a explicat Vladescu.
El a reamintit ca e vorba de o schema pentru indivizi, in conditiile in care acordarea de garantii pentru constructori ar reprezenta ajutor de stat. Ministrul a mai spus ca, in cazul asocierii a 10 sau 25 de indivizi care vor sa isi construiasca locuinte, sistemul bancar ar putea reactiona pozitiv prin sprijinirea lor.
Premierul Emil Boc a precizat miercuri ca, in cazul imprumuturilor contractate pentru construirea de locuinte, Executivul va stabili in sedinta de saptamana viitoare valoarea exacta a garantiilor, adaugand ca aceasta s-ar putea ridica la 70-75.000 euro.
Vladescu a precizat ca sedinta de saptamana viitoare in care va fi discutat nivelul garantiilor pentru Prima Casa ar putea avea loc luni sau marti.
Programul Prima Casa va continua in forma actuala pana pe 15 februarie, timp in care persoanele care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare vor putea achizitiona locuinte. Pana la finalul lui 2009, aproape 12.150 de dosare au fost depuse si rezolvate prin programul Prima Casa, iar valoarea creditelor garantate de guvern depaseste 500 milioane euro.