Desi are numeroase obiective pentru a atrage turisti din toate colturile tarii sau chiar straini, singurii care viziteaza orasul nostru sunt intreprinzatorii care vin in interes de serviciu. Acest lucru este dovedit atat de statisticile prezentate la nivel judetean cat si de operatorii de turism din oras.

Zone vechi cu semnificatie istorica precum castrul Roman de la Tirighina, Barbosi, sau obiective religioase cum ar fi Biserica fortareata Precista, ctitorita de Vasile Lupu, ar putea constitui puncte stategice in Galati care ar putea atrage numerosi vizitatori. Sau, de ce nu, un port de ambarcartiuni de agrement, despre care de altfel se tot vorbeste dar nu se face nimic, care ar permite navelor de croaziera sa faca opriri si in orasul nostru. Practic, pentru a transforma Galatiul intr-un oras turistic ar fi nevoie doar de mai multa promovare a ceea ce municipiul deja are, imbinata cu mai mult interes din partea autoritatilor locale si judetene. Este adevarat ca in cele din urma nu s-ar putea face din Galati un al doilea oras "Constanta", insa cu siguranta s-ar obtine o crestere a numarului turistilor.

Insa, din pacate, in prezent situatia este cu totul alta. Numarul vizitatorilor din Galati este in continua scadere, iar cei care totusi ajung in oras o fac in interes de serviciu. Spre exemplu, Directia Judeteana de Statistica Galati a raportat pentru primul trimestru al acestui an cu 2.400 mai putini turisti decat cei inregistrati in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe de alta parte, operatorii de turism sustin faptul ca interesul romanilor pentru Galati este din ce in ce mai mic iar majoritatea celor care vin in oras o fac fie pentru a incheia o noua afacere, fie pentru a participa la un training sau vreun seminar pe diferite teme. "Potentialul turistic al Galatiului este prea putin valorificat si, din punctul meu de vedere, exista mai multe modalitati de a atrage turisti. Va pot spune ca exista un ghid turistic al Galatiului, insa orasul este promovat mai mult din punct de vedere economic, iar ceea ce ar putea atrge turisti lipseste. Spre exemplu, daca am avea un port de ambarcatiuni sau targuri sau festivaluri de mai mare amploare, atunci numarul vizitatorilor ar creste. Insa, in afara de Muzeul de Stiinte ale Naturii, Muzeul de Istorie, o biserica si foarte putin competitiile sportive, turisti nu au ce face in Galati", a explicat Camelia Busuioc, manager a agentia de turism Galtour.

Strainii, mai rar prin Galati

Daca in ceea ce-i priveste pe romanii din alte orase, acestia mai trec totusi prin Galati si mai tin in viata hotelurile, turistii straini sunt din ce in ce mai putini. Spre exemplu, in primul trimestru al acestui an, doar 2.328 de vizitatori din alte tari au venit in municipiul nostru. "Cea mai mare parte a turistilor straini inregistrati in trimestrul I al lui 2008 provine din tarile situate in Europa, respectiv 93,8%", se arata in comunicatul emis de Directia Judeteana de Statistica Galati. In aceasta situatie, Camelia Busuioc a explicat ca practic turistii straini nu au ce face in orasul nostru, in conditiile in care acestia sunt deja obisnuiti cu un anumit nivel de trai. "In afara de o plimbare pe Faleza, o masa traditionala intr-un restaurant bun, o vizita la muzeu si una la Gradina Botanica strainii nu au prea multe variante de a petrece timpul", a explicat Camelia Busuioc. Mai mult, surse din cadrul unui hotel de trei stele din Galati ne-a spus ca cei mai multI dintre strainii care ajung in Galati sunt cei care au afaceri la ArcelorMittal.

Hotelurile de trei stele, preferate de vizitatori

Cei mai multi dintre turistii care raman peste noapte in Galati se cazeaza la hotelurile de trei stele. Cel putin asa arata datele statistice prezentate de DJS, conform carora doar 22,8% dintre vizitatori aleg un hotel de patru stele. Asta si din cauza difentei de pret. Spre exemplu, intr-un hotel de trei stele, la o camera dubla, tariful pe noapte de persoana este de aproximativ 200 de lei, iar la un hotel de patru stele tariful este de aproximativ 300 de lei. Un alt studiu arata ca cei mai multi dintre turisti raman in Galati doar pentru doua zile, maxim trei zile.

Una peste alta, daca in ceea ce priveste numarul de locuitori sau ca suprafata Galatiul ar putea fi comparat, spre exemplu, cu Sibiu, atunci cand vine vorba despre dezvoltare economica, sociala sau turistica diferenta dintre cele doua orase este colosala. Din pacate, aceeasi comparatie ar putea fi facuta cu multe dintre orasele din Romania, iar rezultatul ar fi acelasi atat timp cat interesul autoritatile va ramane la un nivel scazut.