Mai mult de jumatate din suprafata cultivata cu griu din judet a fost afectata de temperaturile excesive din ultimele saptamini, intr-o situatie asemanatoare aflindu-se si orzul, orzoaica si rapita.

Aproape 40.000 ha de culturi agricole din judet au fost afectate de seceta din ultima luna, pagubele fiind estimate de specialisti la aproximativ 18,5 milioane de lei. Este unul dintre cele mai grave dezastre care au lovit judetul in ultimii ani, iar vara de-abia a inceput, temperaturile depasind constant 35 de grade.

Cea mai afectata cultura este griul, cu aproape 25.536 ha calamitate in proportie mai mare de 30%, la care se adauga 13.084 ha de rapita si 491 ha de orz si orzoaica. Ca si in anii precedenti, doar fermierii care si-au asigurat culturile vor beneficia de despagubiri din partea statului, insa nu vor fi probleme din acest punct de vedere intrucit suprafata asigurata o depaseste pe cea calamitata la toate culturile. Adevarata problema o constituie faptul ca despagubirile nu vor depasi 70% din cheltuielile efectuate de producatorii agricoli cu infiintarea culturilor si intretinerea acestora.

Verificari in teren

Greul abia incepe pentru producatorii agricoli pentru ca acestia trebuie sa dovedeasca cu acte pagubele pe care le-au suferit din cauza secetei. Chiar si in cazul culturilor recoltate deja, va fi facuta o verificare in locatiile unde a fost depozitata productia pentru stabilirea exacta a prejudiciului.

"Am inceput deja verificarile in teren. Producatorii agricoli trebuie sa dovedeasca cu acte citi bani au cheltuit pentru infiintarea culturilor, cit au dat pe substantele chimice folosite la combatarea daunatorilor. Vom verifica si depozitele pentru a vedea cit anume s-a recoltat. Controalele se vor incheia la 15 iulie", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati.

Sumele maxime ce se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sint de 750 lei/ha pentru griu si secara, de 700 lei/ha pentru orz si orzoaica si de 600 lei/ha pentru rapita. Despagubirile vor ajunge la fermierii galateni cel tirziu la 31 iulie, cind Ministerul Agriculturii va incepe efectuarea platilor in teritoriu.