Galatenii sunt "fericitii" platitori ai celor mai "umflate" facturi aferente consumului de gaze naturale. Cel putin asa a hotarat ANRE dupa ce a constatat ca puterea calorica folosita in sudul Moldovei este una de calitate superiora, deci mai scumpa.

In functie de zona in care locuiesc, clientii casnici platesc pentru acelasi consum sume diferite. Si asta pentru ca, pentru fiecare parte a tarii, puterea calorica folosita este diferita. Asa se face ca galatenii au ajuns sa plateasca facturi mai mari desi consuma acelasi volum de gaze ca un brasovean sau prahovean.

Explicatia consta in stabilirea valorii puterii calorice, care de altfel s-a dovedit a fi cheia calculului pretului final de facturare a consumului de gaze naturale odata cu introducerea noului sistem de facturare. Practic, incepand cu 1 iulie, gazele naturale nu se mai factureaza in modul clasic, in functie doar de cantitatea consumata, ci in functie de parametrul de calitate, exprimat pe facturi in unitati energetice, respectiv kilowatt-ora (kWh). In acest mod, formula de calcul este mai complicata pentru consumatorul casnic. Spre exemplu, volumul de gaze utilizate, exprimat in metri cubi, este inmultit cu puterea calorica, indicator care arata calitatea gazelor, pentru a se stabili consumul final facturat.

Insa problema este ca, spre exemplu in sudul Moldovei (Galati, Braila, Vrancea sau Buzau) unde puterea calorica este de calitate superiora, pretul gazului este mai mare fata de centrul tarii (in Prahova, Brasov, Covasna si Sibiu).

Potrivit datelor oferite de reprezentantii Distrigaz Galati, puterea calorifica luata in calcul la stabilirea facturilor consumatorilor casnici din tot judetul nsotru este cuprinsa intre 9,7 kWh si 11,5 kWh pentru un metru cub. "Puterea calorica oscileaza, noi o primim periodic de la Transgaz", ne-a explicat un consilier clientela din cadrul Distrigaz Galati.

In ceea ce priveste puterile calorice stabilite la nivel national, acestea sunt stabilite in functie de campurile de unde sunt extrase si sunt stabilite lunar de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pe baza masuratorilor efectuate la intrarea gazelor in sistemul national de transport.

Cat platesc galatenii pentru 100 mc?

121,4 lei, fara TVA - atat ar scoate din buzunare un client casnic din Galati pentru un consum mediu lunar de 100 de metri cubi. Este simplu, consumul a fost inmultit cu puterea calorica, adica cu 11,6 kWh pe metru cub) si cu tariful reglementat de ANRE, de 0,1047 lei/kWh. Asa se face ca valoarea finala a facturii ajunge la 121,4 lei, fara TVA. Potrivit declaratiilor reprezentantului Distrigaz Galati, cei mai multi dintre clientii casnici se incadreaza la categoria consumatorilor de tip "B1", adica cu cel mai mic consum, in conditiile in care mai sunt si alte doua categorii de consumatori "B2" si "B3". "Consumatorii de tip B1 au un consum de pana la 23,25 MWh si platesc cu 104,7 lei/MWh in conditiile in care 1 MWh este egal cu 1000 de kilowatt- ora" a explicat consilierul clientela din cadrul societatii galatene.



Ce intra in pretul final al gazelor naturale?

Preturile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale se stabilesc diferentiat pe categorii de consumatori captivi, pentru fiecare sistem omogen de distributie, in functie de configuratia sistemelor prin care se realizeaza furnizarea gazelor naturale.

In ceea ce priveste majoritatea consumatorilor casnici din Galati, acestia se incadreaza la un consum anual de pana la 2.400 mc.

Ca urmare, dimensionarea pretului final reglementat de furnizare a gazelor naturale se realizeaza in functie de elementele care intra in compunerea acestuia, respectiv costurile de achizitie a gazelor naturale, estimate de ANRE trimestrial, in raport de urmatoarele elemente: cererea totala de gaze naturale stabilita pe baza prognozei operatorilor licentiati; sursele de gaze naturale determinate pe baza ofertelor producatorilor interni de gaze naturale si a necesarul ramas de acoperit din import, pretul la gazele naturale din intern; pretul la gazele naturale din import, estimat de ANRE pe baza cotatiilor internationale; valoarea tarifelor de transport in vigoare la data evaluarii si cota procentuala din costul inmagazinarii gazelor naturale. Un alt aspect de care se tine cont in momentul facturarii sunt tarifele de distributie si componenta comerciala a furnizarii reglementate determinate in conformitate cu metodologia de calcul.