Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica cu titlul 'Acordul cu FMI - "ancora" si credibilitate', pe care o puteti citi in continuare.

Acordul cu Fondul Monetar International, fie si de tip preventiv, a ajutat economia sa evite o recesiune profunda si o va sprijini in continuare sa se stabilizeze.
Reputati profesori de economie recomanda incheierea unui nou acord pentru ca cel precedent s-a dovedit a fi benefic, chiar daca n-am tras niciun ban, pentru ca ne putem imprumuta mai ieftin de pe pietele externe de capital, una dintre sursele importante de finantare a deficitului bugetar.
Un acord cu FMI ar asigura Romaniei, totodata, o "ancora" si credibilitate. Pe de alta parte, in lipsa unei astfel de intelegeri cu FMI, exista mai multe riscuri, printre care cel al cursul de schimb valutar, care ar putea afecta atat economia, cat si direct pe cetatenii care au credite in euro.
Practica ultimilor ani ne-a aratat ca o intelegere cu Fondul a limitat deprecierea monedei nationale in intervalul 4,3-4,5 lei/euro. In ceea ce priveste dobanda de referinta a Bancii Nationale, fara un acord cu FMI aceasta ar fi putut ajunge la 7%, fata de 4,5%, nivelul la care a coborat in prezent.
Echilibrul macroeconomic este insa doar o conditie necesara, nu si suficienta, pentru reluarea unei cresteri economice sustinute si sustenabile. Mediul de afaceri, care trebuie sa genereze aceasta crestere, are nevoie de stabilitate si predictibilitate, deziderate care sunt mai aproape in conditiile incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International.
Celor care vorbesc despre inutilitatea acestui acord, le recomand sa priveasca in jurul nostru catre guverne care, din motive electorale si populiste, au renuntat la o relatie cu organismele financiare internationale si au avut de suferit cetatenii acelor tari, in primul rand, din cauza devalorizarii monedelor nationale si, deci, scaderea puterii de cumparare a populatiei. Este o dovada de responsabilitate ca guvernul USL nu a cazut intr-o astfel de capcana.