Liderii marilor confederatii din tara nu mai pot amina pentru multa vreme realizarea "marii uniri sindicale". Momentul fuzionarii marilor organizatii sindicale a tot fost aminat in urma unor presiuni venite din zona politicului.

Activitatea sindicala seamana, mai mult sau mai putin, cu ceea ce se intimpla pe scena politica. Atit sindicatele, cit si partidele, poarta negocieri in functie de interesele membrilor si liderilor lor. In ceea ce priveste formatiunile politice lucrurile sint simple. Din ‘92 pina in prezent nu a existat nici un mandat in care sa nu fi fost inregistrate tensiuni intre actorii politici si sa nu se fi schimbat aliantele incheiate la un moment dat.

A venit si rindul marilor confederatii sindicale sa vorbeasca despre aliante si fuziuni. Asta si pentru ca la nivel mondial si european marii actori sindicali au fuzionat deja. Liderii tuturor organizatiilor sindicale, fie ele mari sau mici, vorbesc despre o diminuare a numarului sindicatelor si despre o colaborare mai strinsa a celor care detin functii de conducere in lumea sindicatelor.

In acest sens vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Comert, Maria Calin, ne-a spus ca unificarea miscarii sindicale, ca forma de eficientizare a luptei sindicatelor in vederea indeplinirii obiectivelor acestor formatiuni - apararea intereselor membrilor de sindicat, dar si dezvoltarea economica si sociala a tarii - reprezinta un deziderat care preocupa marile centrale sindicale reprezentative la nivel national. "Astfel, CNSLR Fratia, BNS si CSN Meridian au facut primul pas pentru unificarea si consolidarea miscarii sindicale, infiintind Alianta Confederatiilor Sindicale din Romania", a precizat Maria Calin.

Legat de aceasta alianta trebuie precizat ca, in cadrul noii formatiuni, cele trei confederatii sindicale si-au pastrat identitatea, dar vor actiona ca un tot unitar, in sensul elaborarii unei platforme comune pentru negocieri si actiuni. In aceasta forma alianta va functiona un an, urmind ca apoi sa se decida daca cele trei confederatii fuzioneaza, continua in aceeasi formula sau dizolva alianta. "Chiar daca nu va exista o fuziune in adevaratul sens al cuvintului, cu siguranta se va reusi o diminuare a numarului organizatiilor sindicale", completat Maria Calin.

Cine va administra patrimoniul sindical?

Pe linga suporterii coagularii miscarii sindicale exista si foarte multe voci care sustin ca doua confederatii mari, cum sint CNSLR Fratia si BNS, nu vor fuziona niciodata. Motivele ar fi reprezentate de frica unor lideri de a-si pierde posturile de conducere, patrimoniul sindicatelor si interesele politice din jurul organizatiilor sindicale.

Prima problema e aceea a fotoliilor de sef. Cu siguranta la nivel central nu vor exista prea multe discutii, urmind a se gasi o formula de impartire a functiilor in asa fel incit toti cei care acum ocupa scaune de presedinti si vicepresedinti sa fie multumiti si dupa marea unire, pe cind in teritoriu va fi extrem de greu de rezolvat aceasta problema.

A doua problema e cea legata de patrimoniul sindicatelor, cu referire in primul rind la bazele de tratament. Nu e un secret pentru nimeni ca din turism confederatiile cistiga foarte multi bani. Asta inseamna ca cei care se ocupa in mod direct de administrarea acestor afaceri risca sa piarda foarte multe privilegii in cazul unei fuziuni sindicale.

In fine, al treilea motiv pentru care circotasii spun ca BNS si CNSLR Fratia nu vor fuziona niciodata este acela ca cele doua organizatii au interese politice diferite. Este stiut faptul ca Fratia are relatii vechi cu PSD, iar BNS, dupa ce si-a trimis oameni in Parlament pe listele PRM, a luat decizia, la putin timp dupa alegeri, de a sprijini Guvernul Tariceanu.

Ca lucrurile sa fie clare ar mai trebui spus ca si celelalte mari confederatii sindicale din tara au relatii de colaborare, ascunse sau la vedere, cu anumite partide.