Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au respins sambata, la limita de numai doua voturi, fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu, deoarece nu au cazut de acord asupra raportului de schimb intre titlurile celor doua piete.
"Actionarii BVB au respins fuziunea cu Bursa din Sibiu cu o diferenta de doar doua voturi, principalul motiv fiind atitudinea presedintelui BMFMS, Teodor Ancuta. In ultima vreme, acesta a fost extrem de agresiv in presa, ceea ce a convins actionarii de la Bucuresti ca nu-si doreste o fuziune", a declarat Adrian Manaila, membru in Consiliul de Administratie al BVB.
Teodor Ancuta, presedintele Bursei Monetare din Sibiu, nu accepta raportul de schimb stabilit in urma evaluarilor facute de Ernst&Young in vederea fuziunii, a explicat Manaila. "Presedintele BMFMS a ajuns pana la a cere un raport de 1 la 1, ca actiuni, pentru a accepta fuziunea dintre cele doua burse", a adaugat Manaila.
Cu toate acestea, actionarii BVB nu exclud in totalitate fuziunea, care ar mai fi posibila, daca, la adunarea lor generala din 16 octombrie, actionarii bursei sibiene ar accepta un schimb de 14 actiuni BRMFS contra o actiune BVB, a observat Manaila. "Daca, dupa 16 octombrie, Adunarea Generala a BMFMS accepta raportul de 1 la 14 stabilit de evaluator, fuziunea dintre cele doua burse ar putea fi realizata", a mai spus Manaila. Presedintele BMFMS a declarat ca problema fuziunii a fost introdusa pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc pe 16 octombrie 2006. El sustine, in continuare, ca fuziunea se va face daca, in urma evaluarilor, proportia va fi acceptabila pentru actionarii Bursei din Sibiu. "Daca raportul dintre cele doua burse este de sub 1/10, actionarii de la Sibiu sunt dispusi sa continue procesul, dar la o proportie de 1/20 nu mai sunt la fel de sigur. Oricum, dupa rapoartele oficiale cu privire la evaluare se va sti concret valoarea fiecareia dintre ele", a mai spus Ancuta.
Evaluarile celor doua burse au fost efectuate de compania Ernst&Young, pe baza rezultatelor financiare din 30 aprilie 2006 si a balantei comerciale a celor doua piete. Raportul "de schimb" intre actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si cele ale Bursei Monetar-Financiare din Sibiu (BMFMS) este de 1 la 13, intrucat activele BVB "cantaresc" 13,5 milioane de euro, iar cele ale BMFMS sunt evaluate la un milion de euro, potrivit declaratiilor unor membri din conducerea BVB si BMFMS.