Furtul de semnal este un factor de influenta negativa asupra industriei de comunicatii electronice. Potrivit presedintelui Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, „peste 80% dintre intreruperile de transmisie sunt cauzate de interventii ilegale pe cablurile la vedere. Trebuie sa investim foarte mult pentru a ascunde aceste cabluri“, a mai precizat Petric.
De asemenea, reprezentantii cablistilor din Romania au anuntat ca fac eforturi deosebite pentru a-si mentine numarul de clienti si pentru a nu creste tarifele abonamentelor la cablu TV.
Statisticile arata ca romanii platesc cel mai mic tarif la cablu in comparatie cu tarile din regiune care au aproximativ acelasi nivel de dezvoltare. Petric a explicat ca, „daca in Romania se plateste un abonament lunar de circa 5,5 euro (20 de lei), in Republica Moldova si in Bulgaria abonamentul este de 7 pana la 9 euro, in timp ce in Ungaria acesta ajunge la 12 euro“. Petric a spus ca o eventuala crestere a abonamentului si in Romania ar insemna o scadere a bazei de clienti, ceea ce ar fi o lovitura pentru aceasta piata.
La capitolul nemultumiri, reprezentantii firmelor de cablu TV au introdus si taxa pe valoarea adaugata pentru serviciul de retransmisie prin cablu a programelor de televiziune, incepand cu iulie acest an, care a dus la scaderea numarului de clienti a operatorilor cu 1-2%.
In opinia lui Petric, „cresterea prognozata a contributiilor pentru drepturile de autor, contributia la fondul national al cinematografiei si alte prevederi legislative si fiscale asupra serviciilor au ca efect incetinirea ritmului modernizarii serviciilor de comunicatii si a infrastructurii“.
O alta problema se refera la accesul la elementele de infrastructura. „Proprietarii de elemente de infrastructura, stalpi sau alte constructii speciale, comit abuzuri in raporturile cu furnizorii de servicii de comunicatii, care dezvolta retele ce nu se pot realiza decat folosind aceasta alternativa“, a explicat presedintele ACC. (Senica Micu)