Pe ordinea de zi a sedintei Senatului din data de 18 mai 2010 a figurat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 29/2010 a Guvernului, care reglementeaza valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto.
Punctul de vedere al senatorilor PSD cu privire la comercializarea certificatelor de emisie de bioxid de carbon (AAU-uri), conform prevederilor de la Kyoto, este prezentat de senatorul Gheorghe Marcu.
La finalul sedintei de Guvern din 21 aprilie 2010, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, in brefingul de presa, la intrebarea pusa de reporter cu privire la vanzarea certificatelor de emisie de bioxid de carbon a afirmat urmatoarele:
"Romania este intarziata in acest proces. Conform prevederilor de la Kyoto si intelegerilor internationale, Romania este intr-o pozitie avantajoasa pentru ca dupa 1989 am inchis multe fabrici care erau poluante, deci putem vinde aceste certificate .Ca valoare, va spun ca pana in 2012 am putea vinde aceste certificate la aproximativ 2 miliarde de euro, dar conteaza valoarea certificatelor care e pe bursa. Stim ca unele tari sunt interesate ca Spania si Japonia."
Fata de cele declarate de ministrul Laszlo Borbely, situatia este total diferita, sustine senatorul Marcu. Aceste certificate nu se tranzactioneaza pe bursa. Guvernul a depus la Biroul Permanent al Senatului in data de 12.04 2010, in vederea legiferarii, Ordonanta de Urgenta nr. 29/2010 privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto.
In textul OUG, la articolul 5 alineatul (2) se precizeaza: "Comercializarea surplusului de AAU-uri se va face prin negociere directa cu toate entitatile prevazute la articolul 2 litera i."
OUG este semnata de 4 ministri: Adriean Videanu, Laszlo Borbely, Teodor Baconschi si Sebastian Vladescu.
Fata de textul propus de Guvern, senatorul Gheorghe Marcu a introdus urmatorul amendament: "Comercializarea surplusului de de AAU-uri se va face pe o piata reglementata cu toate entitatile prevazute la articolul 2 litera i."
Senatorul Marcu adreseaza urmatoarele intrebari: Cum poate afirma un ministru ca aceste certificate se tranzactioneaza pe bursa cand acest lucru nu este adevarat ? Oare nu a stiut in 21.04.2010 ce a semnat in 12.04 2010? Ba mai mult, sub semnatura a 4 ministri, in frunte cu primul ministru se doreste ca valorificarea acestor certificate sa se faca prin negociere directa. Atat timp, cand in Romania este legiferat prin OG 34 ca orice achizitie publica ce depaseste valoare de 15.000 euro se face prin licitatie publica, este revoltator cum Guvernul solicita - iar senatorii puterii abroba - ca valorificarea certificatelor de emisie de bioxid de carbon sa se faca prin negociere directa.
De ce valorificarea acestor certificate nu se face pe o piata reglementata? Senatorul Marcu conchide: "Practic, in ziua de 18 mai 2010, in plenul Senatului, senatorii arcului guvernamental au legiferat furtul din banii publici".
Romania are un disponibil minim pentru comercializarea certificatelor de 50.000.000 t CO2 echivalent, anual, pana in 2012. Avand in vedere faptul ca in prezent piata de AAU-uri indica preturi intre 5-10 euro pentru 1 tona CO2 echivalent, venitul total reprezinta circa 1,25 miliarde euro - 2,5 miliarde euro.