Functionarii publici din administratia locala ar putea sa sarbatoreasca sfirsitul de an in greva generala, a declarat, ieri, Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala. In perioada 17 noiembrie-30 noiembrie, la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici au avut loc negocieri intre reprezentantii sindicalistilor si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. In urma negocierilor partile au cazut de acord privind modificarile ce trebuie aduse la Legea privind Statutul functionarilor publici cit si la Hotarirea de Guvern privind programul de lucru. Astfel, au fost eliminate prevederile legate de programul de simbata, iar in cursul saptaminii va fi program prelungit doar o zi.
Sindicalistii si-au exprimat nemultumirea fata de propunerea reprezentantilor MFP privind majorarea salariilor cu 4% incepind cu 1 februarie 2006 si cu 5% incepind cu 1 octombrie 2006, considerind ca aceasta este sub nivelul inflatiei prognozate si, de aceea, au respins-o. Delegatii la negocieri s-au retras, iar "reprezentantii celor 250 de sindicate din consiliile locale si consiliile judetene afiliate la FNSAPL au considerat-o nedemna si jignitoare ". In aceste conditii, Biroul Executiv al FNSAPL a hotarit ca pe 8 decembrie, la ora 12,00, sa se intilneasca la sediul CNS Cartel Alfa din Bucuresti, confederatie la care sint afiliati, pentru a stabili data grevei de avertisment si data declansarii grevei generale. "Daca pina la data de 9 decembrie, data propusa de reprezentantii guvernului pentru o noua oferta, nu ni se va asigura o crestere salariala peste rata inflatiei, plus cresterea economica, iar proiectele de acte normative privind salarizarea functionarilor publici si a personalului contractual pe anul 2006 nu vor cuprinde prevederi privind descentralizarea institutiilor publice locale si autonomia financiara locala, atunci greva generala va fi inevitabila. Facem precizarea ca odata declansata, greva generala va paraliza intreg sistemul administrativ cu toate implicatiile ce decurg din aceasta in unitatile administrativ teritoriale din Romani ", a subliniat Valer Suciu.

CNSLR-Fratia se opune modificarii legii sindicatelor

CNSLR-Fratia a luat act cu ingrijorare de initiativa legislativa a deputatilor PNL, Dan Horatiu Buzatu si Ioan Silaghi, privind modificarea Legii Sindicatelor, in sensul de a introduce incompatibilitatea intre functia de lider de sindicat si cea de parlamentar, a declarat, ieri, Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia. Liderul sindical considera ca amendamentele propuse incalca atit prevederile Constitutiei Romaniei cit si documentele internationale ratificate de tara noastra prin care sint garantate drepturile si libertatile sindicale.
CNSLR-Fratia a sesizat Organizatia Internationala a Muncii, Consiliul Europei, Uniunea Europeana si Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere - unde este afiliata - cu privire la aceasta actiune "antisindicala ". "In acelasi timp, CNSLR-Fratia va utiliza toate mijloacele institutionale si legale pentru a bloca aceasta initiativa legislativa care nu face decit sa distraga atentia opiniei publice de la problemele acute ale societatii si economiei romanesti ", a precizat Marius Petcu.