In urma negocierilor purtate, in perioada 17 noiembrie - 7 decembrie, intre reprezentantii Guvernului si cei ai Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX, s-a convenit modificarea programului de lucru in administratia publica, prin inceperea lucrului la ora 8:30 si terminarea acestuia la 16:30. O singura zi pe saptamana va fi asigurat program prelungit pana la ora 18:30.
Virgil Codrea, liderul SED LEX Bihor, ne comunicat ca s-a obtinut, in urma negocierilor, si modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici prin instituirea sistemului de avansare-tip cariera. Avansarea functionarilor se va face pe propriul post, in functie de calificativele obtinute, de activitatea desfasurata in cadrul institutiei si de vechimea in administratia publica. Prin crearea noului sistem, un functionat public poate ajunge la maximumul carierei profesionale in circa 13-14 ani de la intrarea sa in corpul functionarilor. De asemenea, se va acorda o crestere salariala, pentru anul 2006, de 5%, incepand cu 1 februarie, si de 6%, de la 1 septembrie, atat pentru functionarii publici, cat si pentru personalul contractual si, respectiv, cel de al 13-lea salariu in luna ianuarie. Constituirea de catre autoritatile publice locale, din venituri proprii, a unui fond de 5% destinat acoperirii diferentelor de salarizare intre functionarii publici din administratia publica locala si, respectiv, cea centrala.
Conform Protocolului semnat in 9 decembrie au fost convenite urmatoarele: adoptarea HG 1.487/2005 pentru modificarea anexei nr. 1 la HG 1.723/2004 privind aprobarea programului de masuri pentru combaterea birocratiei in activitatea cu publicului; includerea in proiectul legii pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici a revendicarilor sindicatelor privind instituirea sistemului de promovare a functionarilor publici, proiect care va fi inaintat Parlamentului spre adoptare; finalizarea sistemului unitar de salarizare a functionarilor publici pana la finele lunii iunie 2006. Prin urmare, SED LEX considera conflictul de munca suspendat pana la aparitia actelor normative mentionate in protocol.