Daca la prima vedere meseria de a inspecta anumite societati sau persoane si apoi de a le aplica diferite sanctiuni poate fi considerata una fara riscuri, lucrurile nu stau chiar asa de roz. Astfel, dupa cum ne-a declarat si comisarul sef al Garzii Financiare Constanta, Cristian Radu, nu este chiar de usor asa sa faci parte din Garda. Uneori te mai alegi si cu amenintari, dar dupa cum declara Radu, trebuie sa inveti sa treci peste astfel de vorbe si sa mergi mai departe. Pe langa fenomenul tentativelor de intimidare la care recurg cei prinsi "cu mata-n sac", comisarii Garzii Financiare se mai confrunta si cu o serie de probleme cum ar fi secretul bancar si lipsa atributiei de a cerceta penal, vorbind de fraudele economice. "De cele mai multe ori reprezentantii firmelor fantoma sunt niste analfabeti", ne-a mai declarat Cristian Radu.

Potrivit sefului Garzii Financiare Constanta, administratorii firmelor fantoma sunt de cele mai multe ori persoane cu handicap sau in dreptul administratorilor figureaza anumite persoane ale caror buletine de identitate le-au fost furate si, ca prin minune dumnezeiasca, a aparut o societate pe acel nume. Astfel, declara Cristian Radu, firmele de acest gen sunt concepute pentru a face evaziune fiscala. Cel mai apreciat domeniu de catre astfel de infractori este cel al cerealelor. "In anul 2007 au fost inregistrate foarte multe societati care au functionat numai pe durata campaniei agricole, dupa care nu au mai fost de gasit", spune Radu. In ceea ce priveste sediile firmelor fantoma, comisarii Garzii au declarat ca de cele mai multe ori acestea nici nu existau, numerele strazilor declarate erau cu mult peste cele existente etc. Secretul bancar pare, de asemenea, a fi cladit pentru a sprijini evaziunea fiscala, iar comisarii explica faptul ca de multe ori cei care ridica din banca sumele rezultate ca urmare a unor infractiuni sunt tineri convinsi ca nu-i va opri nimeni sa-i ia la intrebari. Dar persoanele desemnate sa ridice banii nu o fac pana cand capii operatiunii nu stabilesc procentul - adica plata comisionului efectuat. Si, dupa cum ne-a afirmat si comisarul sef Radu, in cazul in care suma ce urmeaza a fi ridicata este de sute de mii de euro, cu siguranta procentul va fi considerabil. Iar intre noi fie vorba, la ce praf este in Romania, cine nu s-ar risca sa faca un astfel de gest, mai ales ca bancile nu dau detalii, ascunzandu-se in spatele convenabilului secret bancar? Un lucru extrem de grav pe care l-a semnalat si seful Garzii Financiare este acela ca functionarii a doua banci cunoscute din Constanta sunt in cardasie cu mafiotii.

Seful Garzii, amenintat la telefon

Cristian Radu nu a vrut sa dezvaluie identitatea bancilor, pentru ca - nu-i asa? - acest lucru ar putea dauna bunului mers al unor eventuale cercetari. In ciuda faptului ca oamenii legii stiu de acest fenomen, secretul bancar constituie o corvoada. In ceea ce priveste amenintarile pe care le primesc lucratorii Garzii, implicit comisarul sef, Cristian Radu sustine ca acestea au existat de-a lungul timpului, insa nu au avut nici un efect, ba mai mult ele nici nu au fost luate in serios, asa incat la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta nu a fost inregistrata nici o plangere pe aceasta tema. "Acum doi ani am primit un telefon prin intermediul caruia am fost amenintat. Colegii care se ocupau de cereale au primit, la randul lor, multe astfel de... sesizari", mai sustine seful Garzii. Se discuta, de cativa ani, ca Garda Financiara sa aiba in atributii si cercetarea penala, fapt care ar putea produce diminuarea evaziunii fiscale. "Ar fi mult mai usor, mult mai simplu daca am detine si cercetarea penala. Dar, sincer, nu cred ca as putea fi in locul politistilor", a incheiat comisarul sef Cristian Radu.