Potrivit unei hotarari recent emise de guvern, incepand de anul acesta, producatorii agricoli care au infiintat sau infiinteaza plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi vor primi sprijin financiar consistent din partea statului.
Producatorii agricoli, persoane fizice si juridice, organizati in exploatatii agricole, care detin sau administreaza exploatatii agricole comerciale si infiinteaza plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi, vor primi subventii de la bugetul de stat. "Acesta este primul an in care statul acorda sprijin financiar pentru infiintarea de plantatii viticole, pomicole si de arbusti fructiferi. Guvernul a luat aceasta hotarare pentru a ajuta la marirea patrimoniului viticol si pomicol din tara. Subventia nu se acorda insa producatorilor agricoli care au beneficiat de alt sprijin financiar, in conformitate cu alte hotarari guvernamentale, pentru aceleasi suprafete de teren", a declarat Cristina Vladu, purtator de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Potrivit spuselor acesteia, cei care vor incerca sa primeasca aceasta suvbentie in mod necuvenit risca amenzi contraventionale de la 10.000 la 20.000 RON.
Subventia la vie, 8% din suma cheltuita cu infiintarea ei
In conditiile in care specialistii spun ca pentru a infiinta un hectar de vita-de-vie sunt necesare in jur de 70.000 RON, sprijinul financiar acordat de stat va reprezenta aproximativ 8% din suma cheltuita. "Sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiilor viticole cu soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, admise in cultura, este de 5.540 RON/ha", a spus Vladu. Sprijinul financiar pentru infiintarea de plantatii pomicole este, la randul sau, destul de consistent si variaza in functie de speciile plantate. Astfel, pentru plantatiile cu mar sau par, subventia este de aproximativ 2.000 RON/ha (fara doi lei). In ceea ce priveste valoarea subventiei pentru infiintarea unui hectar de plantatii cu piersic, prun, visin, migdal si nuc, aceasta este de aproximativ 1.000 RON. Ceva mai mare este subventia pentru infiintarea plantatiilor cu arbusti fructiferi - de 1.133 RON/ha.
Cererile se depun pana la 22 iulie
Suprafetele minime eligibile pentru a se acorda aceasta subventie sunt de un hectar pentru vita-de-vie si pentru pomi fructiferi si 0,3 hectare pentru arbustii fructiferi. "Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa fie inscris in Registrul Fermelor si, dupa caz, in Registrul Plantatiilor Viticole", a adaugat Cristina Vladu. Potrivit spuselor acesteia, cererile solicitantilor pentru sprijin financiar pentru plantatiile infiintate in aceasta primavara trebuie depuse pana la 22 iulie, la primariile pe raza carora se afla amplasat terenul.