Liderii FSS Metarom Galati, Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum au transmis ieri conducerii Combinatului o adresa comuna cuprinzand solicitarile privind salarizarea si protectia sociala pe care le vor prezenta in cadrul negocierii celor doua capitole importante ale Contractului Colectiv de Munca (CCM) a carui valabilitate va fi prelungita pana la sfarsitul acestui an.

Astfel, in timp ce sindicalistii de la Solidaritatea solicita o majorare salariala de 150 de euro a salariului minim, echivalentul unei majorari medii de 40% a salariilor, sindicalistii din cadrul celorlalte trei sindicate cer o majorare de 30% a salariului minim de incadrare, care este la ora actuala de 488 de lei in cazul muncitorilor necalificati si de 610 lei in cazul muncitorilor calificati. In ceea ce priveste sporurile, solicitarea de majorare este de 50% pentru orele muncite sambata si 100% pentru orele lucrate duminica.

"Solidaritatea a solicitat initial o majorare de 50% a sporului pentru orele muncite duminica, dar vom sustine solicitarea celorlalte sindicate, ca procentul sa fie de 100%. In ceea ce priveste capitoul protectie sociala, am ajuns la un acord cu sindicalistii de la FSS Metarom Galati in privinta solicitarilor pe care le vom face. Administratia nu ne-a pus la dispozitie cele mai importante documente pe care le-am solicitat, cum ar fi bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2007 si planul de afaceri pe acest an", a declarat presedintele SSS, Gheorghe Tiber.

Prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, a precizat ca este important faptul ca toate cele patru sindicate au transmis o adresa comuna cu doleantele lor in ce priveste capitolul protectie sociala. Potrivit aceleiasi surse, una dintre solicitarile cele mai importante la acest capitol este cea privitoare la recompensarea siderurgistilor care se vor pensiona la limita de varsta si care primeau, potrivit CCM, echivalentul a doua salarii, in timp ce sindicalistii solicita ca suma sa fie egala cu 12 salarii. In cazul in care au muncit mai mult de 5 ani in Combinat, siderurgistii ar mai urma sa primeasca 5% din salariu pentru fiecare an lucrat.

Pe lista revendicarilor comune mai figureaza cresterea ajutorului acordat in cazul decesului unui salariat de la 6 la 8 salarii, majorarea de la 4 la 6 salarii minim brute a ajutorului acordat in cazul decesului unui membru al familiei, acordarea unei sume egala cu 3 salarii minim brute pe unitate pentru nasterea unui copil al unui angajat al Combinatului, recompensa care era acordata pana acum doar angajatelor. De asemenea sindicalistii mai solicita acordarea timp de 36 de luni a salariului de baza membrilor familiei in cazul decesului unui angajat in urma unui accident de munca, majorarea la 300 de lei a celor 4 prime acordate in cursul anului, precum si cresterea la 400 lei a primei de vacanta.

"Am mai solicitat ca fondul alocat in acest an pentru biletele de odihna si tratament sa acopere toate solicitarile, iar subventia acordata de conducere din costul unui bilet sa creasca de la 5 milioane la 7 milioane de lei vechi, iar achizitionarea lor sa se faca prin consultarea si acordul sindicatelor. De asemenea am mai cerut modificarea procedurii de transport a angajatilor de la si respectiv la locul de munca", a precizat Gheorghhe Tiber.

Ramane de vazut care va fi oferta administratiei insa este de remarcat faptul ca sindicalistii au reusit sa faca front comun in lupta cu conducerea Combinatului pentru a obtine cat mai multe drepturi pentru siderurgisti.