Zilele acestea la Bruxelles, oficialii romani prezinta ultimele detalii Comisiei Europene pentru finalizarea raportului de tara, asteptat la 26 septembrie.
Prezenti la Bruxelles sunt in acest moment Anca Boagiu, ministrul pentru Integrare Europeana, si Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, pentru a discuta ultimele detalii inaintea raportului de tara. Flutur are o misiune importanta pentru ca domeniul de care raspunde el are clauze de salvgardare inevitabile care se refera la piata interna. ßi, inainte ca UE sa-i impuna acest lucru, Romania isi interzice singura exporturile inca un an, incepand cu 22 septembrie, de porci vii, carne de porc si produse din carne de porc. Singurele produse care vor fi exceptate sunt cele tratate termic peste 70 de grade, cum sunt parizerul si sunca afumata. Chiar si salamul de Sibiu, cu care ne mandrim, va fi interzis la export, fiind pregatit la o temperatura mai mica, si e posibil ca acesta sa nu fie singurul.
Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), ne-a declarat ca exista presiuni comerciale externe pentru aplicarea acestei masuri. El a mai spus ca masurile de aliniere a producatorilor la normele europene au fost luate in Romania, dar pesta porcina a mai aparut. Acest lucru a fost posibil deoarece ea mai exista in unele gospodarii si la porcii salbatici, iar transmiterea ei se poate face prin intermediul pasarilor sau al namolului. Dupa intoarcerea ministrului Flutur de la Bruxelles, reprezentantii producatorilor de carne de porc se vor intalni cu acesta pentru a discuta strategia pe care o vor adopta in aceste conditii.

Din mare exportator, mare importator

Presedintele PRCP sustine ca noi nici nu avem carne sa putem exporta, deoarece calitatea acesteia nu este in conformitate cu normele europene. Pe de alta parte, din productia interna noi nu putem asigura decat aproximativ 50% din cererea de consum. Asa ca, din mare exportator de carne de porc, inainte de '89, Romania a ajuns sa importe aproximativ 200.000 de tone anual. Cresterea importurilor a fost determinata si de liberalizarea acestora, prin eliminarea taxelor de import pentru carnea de porc. Potrivit lui Caruz, tarile din care importam in prezent sunt, in principal, Canada, SUA si tarile din Uniunea Europeana.