Pretul petrolului a urcat ieri la cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani, prefigurand intrarea pe o noua panta ascendenta, in contextul racirii climei din Statele Unite si a rezervelor scazute de combustibil din aceasta tara, transmite Reuters.
Astfel, la bursa de la New York, cotatia petrolului a atins 44,55 de dolari pe baril, cea mai inalta din 2 decembrie, cand titeiul se situa la peste 45 de dolari pe baril. In cursul sedintei, pretul barilului a coborat cu 17 centi fata de nivelul maxim.
Saptamana aceasta, pretul petrolului a crescut cu peste 9%, dupa ce principalul exportator mondial, Arabia Saudita, a anuntat ca va reduce din ianuarie cu un milion de barili pe zi productia sa excedentara, pentru a se conforma ultimelor decizii adoptate la nivelul cartelului producatorilor de titei, OPEC.
Totodata, datele oficiale anuntate miercuri de autoritatile americane au aratat ca rezervele de combustibili se afla la un nivel nesatisfacator.
Raportul mai arata ca rezervele de combustibili pentru incalzit au scazut cu 100.000 de barili, ajungand la 49,9 milioane de barili, cu 13% mai putin decat anul trecut.